måndag 5 oktober 2009

Försvararnas övernit största hotet mot en restriktiv alkoholpolitik!

Gamle fp-ledaren och socialministern Bengt Westerberg argumenterar i dagens SvD Brännpunkt mot gårdsförsäljning av lokalt producerade alkoholdrycker. Det är ett olyckligt inlägg av flera skäl.

Själva sakfrågan - gårdsförsäljningen - är viktig nog. Det finns flera mycket lovande småföretag i Sverige som utvecklat lokalt färgade njutningsdrycker av hög kvalitet. För mig som skärgårdsansvarigt landstingsråd ligger exemplet Möja Taffelbrännvin nära till hands. Det tillverkas i en liten fabrik på den företagsamma ön Möja i Stockholms skärgård och är kryddat av den spanska körvel som växer vild på ön. Den delikata drycken serveras bl a på Grand Hotell i Stockholm och kan köpas för ca 500 kronor flaskan på systembutiken i NK-huset. Men i övrigt är köparna hänvisade till beställningssortimentet eftersom Systemet anser att produkten är för smal för att saluföras brett.

Moment 22 således. Fabriken riskerar att läggas ned eftersom det är nästan omöjligt att bygga upp en marknad i Sverige med ett försäljningsmonopol som visar mycket litet intresse för att främja småskalig produktutveckling.

Gårdsförsäljning skulle innebära att turister på Möja skulle kunna köpa taffelbrännvinet på plats. Det skulle bidra till att skapa en efterfrågan. Samtidigt skulle det bli ytterligare en attraktion som skulle dra kulinariskt intresserade turister till ön. För restauratörer och alkoholdistributörer skulle avprövning underlättas. För Möja som turistö och för skärgården som livsmedelsregion skulle en positiv spiral underlättas. Detta är bara ett exempel.

Jag är en anhängare av en alkoholpolitik som är inriktad på att minska skadligt alkoholbruk och dess sociala konsekvenser. Men jag kan inte se att gårdsförsäljning av exklusiva njutningsdrycker på något vis kan vara en inkörsport till ökat supande.

Får Westerberg och hans meningsfränder - varav åtskilliga finns också i alliansens partier - gehör för sin överdrivet nitiska linje så hindras utvecklingen av en småskalig regionalt präglad livsmedels- och njutningsmedelsproduktion med vidhängande turism. Det vore mycket tråkigt både för svensk mat- och dryckeskultur och för en mera självbärande och mindre understödsberoende landsbygdsutveckling.

Men samtidigt riskerar de övernitiska faktiskt att skada det positiva i svensk alkoholpolitik. Liksom övrig lagstiftning är den nämligen beroende av att ligga någorlunda i fas med den allmänna rättskänslan. Westerberg förser sina egna - och mina - meningsmotståndare med utmärkta argument. Och det skulle - till skillnad från gårdsförsäljning av högkvalitativa njutningsdrycker - faktiskt få allvarliga konsekvenser för hälsa och social sammanhållning.

Fredrik Federley och Johan Hedin bloggar också om detta.

Intressant? Andra bloggar om systembolaget, gårdsförsäljning, alkoholpolitik

9 kommentarer:

Finn Eriksson sa...

www.spritfest.nu

En gårdsfest nära dig!

Bra skrivet Gustav!

Stefan sa...

"Personligen skulle jag därutöver kunna tänka mig att man skulle kunna tillåta lokala producenter att ordna provsmakning mot betalning."

Skriver Westerberg.

Hjäääääälp! Provsmakning är ju redan tillåten, eftersom tillverkarna har tillhörande serveringar.

Det är ju detta som är själva orsaken till att de också vill kunna sälja hela flaskor! Han har ju inte ens tagit reda på vad problemet är!!!!!

Per and Britt, BKWine sa...

Tyvärr blir man lätt betraktad som paria i Sverige om man inte tror stenhårt på den svenska monopolpolitiken. När jag nyligen skrev en artikel i tidningen Neo där jag punkterade myten om det fantastiska svenska vinutbudet fick jag snabbt mothugg av Carl B Hamilton (riksdagsman FP) som anklagade mig för att vilja befrämja hustrumisshandel, fursupning och allsköns andra otrevligheter.

Våga inte ifrågasätta monopolet – för då får du rapp av Carl B Hamilton (riksdagsman FP)

Det är ju därför trevligt att se att det i alla fall finns en del som har lite mer resonliga synpunkter.

Det här påminner mig om en annan bisarr historia i svensk alkoholopolitik: För några år sedan var det en skärgårdskrog som kryddade sitt eget brännvin. Jag kommer inte ihåg om det var på Möja. De köpte spriten på Systembolaget och hade sen i lite lokala kryddor – vips, en skärgårdssnaps. Men de höll på att få sitt serveringstillstånd indraget därför att alkohol inte får serveras med annan kryddning än vad man kan köpa på Systembolaget (den måste serveras så som den inköpts och får inte ”efterprocessas”).

Säkerligen ytterligare ett effektivt sätt att minska alkoholskador, vilket ju alkoholpolitiken är till för...
-P

Anonym sa...

Men Gustav, du säger dig vara en anhängare av en restriktiv alkoholpolitik är du då inte det minsta oroad för att man riskerar alkoholmonopolet med att tillåta viss försäljning utanför monopolet?

Jag tror heller inte att gårdsförsäljning kommer leda till att folk kommer supa mer. Det är dyra produkter i liten kvantitet. Men då det finns minsta risk för alkoholmonopolet att luckras upp, borde inte det väga tyngre än de näringspolitiska vinsterna?

Anonym sa...

Jag brukar göra egen glögg hemma varje år. Den blir inte så stark, 14-15% ungefär. Om jag gör några hundra liter extra i år och ställer mig på gatan nedanför (Hornsgatan) och säljer, skulle det vara ok då?
Inte räddar du det lilla bryggeriet på Möja bara för att du tillåter gårdsförsäljning.
Tänk lite
Martin G

Arne Roland sa...

Ökad konsumtion ger flera som får alkoholproblem
Gårdsförsäljning, idrottsklubbar som vill sälja sprit på matcher/tävlingar, restauranger och krogar som vill ha ökat öppethållande, livsmedelsaffärer som säljer till minderåriga, allt leder till ökad konsumtion.

Tänk inte bara på er själva, tänk också på de som blir alkoholister, på deras anhöriga, på barn som växer upp i missbrukarhem, på berusade bilförares trafikoffer, på de som blir misshandlade av berusade, på alla som belastar sjukvården på grund av alkoholskador.

Det går inte att skilja på dom och vi, ingen kan vara säker på att aldrig blir beroende.

Gustav Andersson sa...

Anonym:

Du tar upp en relevant frågeställning. Men nej, jag tror inte alkoholmonopolet riskerar att luckras upp av att man tillåter försäljning av mycket blygsamma kvantiteter av högkvalitativa drycker. Det rör sig om få gårdar, och oftast exklusiva produkter.

Jag har svårt att tro att 500-kronorsflaskor producerade på Möja och andra landsbygdsproducenters bryggerier - ofta långt från storstäder - skulle bidra till alkoholism.

Vinsterna är däremot flera rent näringsmässigt för de som inte kan komma in i systembolaget då de producerar för små kvantiteter.

Kurt sa...

Det existerar ingen gårdstillverkning av öl eller vin. Däermot existerar det ju en hel del gårdstillverkning av hembränd sprit. Den brukar sedan säljas till ungdomar och alkoholister ur bakluckan på bilar. Men nu skall alltså dem hembrända spriten legaliseras.

Johan Örjes sa...

Problemet är ju att det med EU:s lagstiftning är svårt att göra undantag för "gårdsförsäljning", utan att det påverkar rätten för producenter också utanför Sverige att sälja sina produkter direkt till konsument.

Om man tittar på den finska lagstiftningen inser man snabbt hur komplicerad frågan är. Det förtjänar också att påpekas att den finska lagstiftningen inte omfattar sprit och vad jag förstår inte heller vin producerat av druvor.

Jag har svårt att se hur ett förslag till undantag skulle utformas som inte innebär risker för Systembolagets monopol.