torsdag 8 oktober 2009

Första steget mot bättre innerstadsluft

DN berättar idag att Stockholms stad kommer att införa dubbdäcksförbud på Hornsgatan på Söder våren 2010. Min kollega i stadshuset Ulla Hamilton skriver också om detta på Newsmill. Det är ett bra och modigt beslut som vittnar om Hamiltons handlingskraft och engagemang.

Dubbdäcksfrågan har drivits fram i ett rätt fascinerande växelspel mellan Stockholms läns landsting, Stockholms stad och regeringen. Det är forskningen vid avdelningen för Miljö- och arbetsmedicin inom landstingets Centrum för Folkhälsa (nu Karolinska folkhälsoakademin) och landstingets miljöhälsorapporter som lyft in frågan om partiklars allvarliga hälsoeffekter i debatten och bidragit till att ge beslutsunderlag för kommunerna i Stockholms län.

Utan detta underlag och de återkommande nyheter det givit upphov till hade knappast moderaterna i stadshuset bytt uppfattning från sitt motstånd till dubbdäcksförbud i början av mandatperioden. Ett av mina första TV-framträdanden som nyvalt miljölandstingsråd var en debatt i TV4:s morgonsoffa mot dåvarande trafikborgarrådet Mikael Söderlund (m) som försvarade dubbdäcken.

Dubbdäcksförbudet hade inte heller varit möjligt utan infrastrukturminister Åsa Torstenssons (c) flyhänta förändring av lagen för att göra lokala dubbdäcksförbud möjliga som hon presenterade i Almedalen i somras. Åsa Torstensson är kanske inte regeringens mest välkända företrädare men hon kvalar definitivt in bland en av de mest beslutsföra och handlingskraftiga i verklig politik.

Grattis Stockholmare. Nu tas första steget för att minska partikelhalten i innerstadens luft och därmed förbättra hälsan och livskvaliteten för stockholmarna. Och grattis till ett modigt och handlingskraftigt miljöborgarråd!

Om miljökvalitetsnormerna inte klaras med detta beslut bör givetvis ett dubbdäcksförbud utökas till fler gator, och eventuellt hela Södermalm.

Läs även min stadshuskollega Per Ankersjö som har drivit frågan i Stadshuset, och gjort ett stort jobb med att skapa uppmärksamhet kring problematiken med dubbdäck.


Mer media om dubbdäcksfrågan: DN, DN, SvD

Intressant? Andra bloggar om dubbdäck, dubbdäcksförbud, stockholm, miljö, åsa torstensson, bilism, södermalm, partiklar, luftkvalité, trafik, centerpartiet, centern, moderaterna

1 kommentar:

Anonym sa...

Hur är luften på Kungholmen där du bor? Säkert ingen mätstn, är du så dum att tro dubbdäcksförbud räddar er ifrån dålig luft, du kanske åker t bana hur är luften i t banan? tyck gärna att ULLA är bra men min röst hamnar hos SD nästa val jag tackar för tiden jag har stött M.