söndag 11 oktober 2009

Lyssna på Carl Jan om gårdsförsäljning

Carl Jan Granqvist och Hans Riese visar på DN debatt övertygande på absurditeten i Systembolagets förslag om hur "gårdsförsäljning" ska kunna genomföras i Sverige. Genomförs förslaget blir det en svensk-byråkratisk parodi på det kontinentala vingårdsbesökets behag. Även om blanketterna fylls i korrekt blir det likväl inte möjligt att smaka varorna på plats - om inte mat serveras.

Nej, detta räcker inte. Svensk småskalig vin- och njutningsdrycksproduktion måste få rimligare villkor att möta sina konsumenter. Och uppenbarligen klarar inte Systemet av att lösa detta på egen hand.

Regeringens utlovade initiativ i frågan bromsas av motstånd från kristdemokraterna. Också från folkpartihåll kan man befara ett motstånd efter Bengt Westerbergs SvD Brännpunkt i veckan. Westerberg får idag svar på tal från centerpartiets gruppledare i riksdagen Roger Tiefensee. Alliansen måste samla sig i denna fråga innan Möja taffelbrännvin och andra lokala produkter av hög kvalitet är ett minne blott.

Jag noterar dock att i Finland sätts en gräns på 13 procent för de drycker som får gårdsförsäljas. Det är inte tillräckligt. Även högkvalitativa spritdrycker, som min favorit Möja taffelbrännvin, måste omfattas.

Läs också mitt tidigare blogginlägg och Per Ankersjös, Johan Hedins och Peter Anderssons (visserligen antagonistiska) inlägg.

Intressant? Andra bloggar om systembolaget, gårdsförsäljning, alkoholpolitik

3 kommentarer:

Peter Andersson sa...

Gustav: "antagonistiskt" vet jag inte om jag ser mitt inlägg som.

Möjligtvis kunde din beskrivning ha varit: "med ett viktigt kompletterande perspektiv om negativa effekter av alkohol och ett beklagansvärt skånefokus som innebärt ett åsidosättande av ett viktigt stockholms skärgårdsperspektiv".
:-)

p

Gustav Andersson sa...

Bara du bättrar dig för framtiden och inte glömmer skärgården framgent. :)

Anonym sa...

Tack för att du noterat att det är just systembolagets sätt att lösa frågan med gårdsförsäljning som är det absurda. Hans Riese