söndag 11 oktober 2009

Det falska brevet Reinfeldt bör läsa noggrant...

Det hade inte sett bra ut om Maud, Jan och Göran verkligen skrivit ett öppet brev till statsministern. Likväl gör Reinfeldt klokt i att noggrant läsa det fiktiva brev Wolodarski publicerar som sin ledarkommentar i dagens DN. Det fångar vissa nya stämningar som jag tycker mig känna igen från alla de mindre allianspartierna. Och dessa stämningar kan om de negligeras eller ges ny näring bli ett hot både mot en fortsatt utveckling av Alliansen och den historiskt unika sämjan mellan allianspartierna.

Delvis följer naturligtvis dessa stämningar av opinionsläget. Men Reinfeldt och andra ledande moderater har bidragit till att skapa oro i de övriga allianspartierna. Reinfeldts tal vid senaste moderata partistämman om att moderaterna skulle ta över socialdemokraternas traditionella roll i svensk politik är ett sådant exempel.

Sakpolitiskt ger jag också Wolodarski alla rätt. Han hade kunnat tillägga att en större inkänning av de övriga allianspartiernas syn på migrationspolitiken också hade varit önskvärd.

De flesta c-, fp- och kd-partister tycker och vill fortsätta att tycka att Fredrik Reinfeldt är en superbra statsminister och en viktig ledare för hela alliansen. Men då måste alliansen komma i första hand och det egna partiets profilering och strategi i andra hand.

Intressant? Fler bloggar om Fredrik Reinfeldt, Alliansen, Val 2010, Wolodarski.

ps. Det är vanskligt att skriva fiktiva brev. Uppenbarligen finns det läsare som trott att det var äkta. DS.

3 kommentarer:

Juris Kaža sa...

Se min blogg:
http://thoughtsfromlatvia.blogspot.com/2009/10/swedish-paper-pulls-mindfk-on-latvian.html

Juris Kaža

Jānis Kreilis sa...

Jo, när jag läste det där brevet igår, kändes det för bra för att vara äkta. Så jag skrev till LETA (Lettlands nyhetsbyrå), och idag är medger de att det har var ett fel. Bra. Vi har tillräckligt många problem mellan Lettland och Sverige nu.

Jānis Kreilis, praktikant på Lettlands ambassad i Stockholm.

Gustav Andersson sa...

Oj. Ja greppet med fiktiva brev bjuder in till missförstånd. Särskilt i det läge förbindelserna mellan Sverige och Lettland olyckligtvis befinner sig. Jag beklagar för övrigt den tråkiga utvecklingen i våra mellanstatliga relationer.