fredag 9 oktober 2009

Är fredspriskommittén översmarta gamblers?

Fortsatt förbluffad över att Barack Obama utsetts till fredspristagare för 2009 börjar en tanke haka sig fast. Använder norska nobelkommittén i själva verket fredspriset för att tvinga Obama att leva upp till de förhoppningar han själv har skapat? Syftar priset mer konkret till att göra det omöjligt för Obama att sänka förhandlingarna om ett nytt klimatavtal? Norska nobelkommittén har tidigare visat att de ser klimatfrågan som en viktig fredsfråga då de gav priset 2008 till FN:s klimatpanel.

Klimatkonferensen går av stapeln den 7-18 december i Köpenhamn. Det ser ut att bli en riktig rysare, bl a för att USA inte ännu kommit ut på banan. Fredspriset delas ut den 10 december i Oslo.

Det blir inte svårt för Obama att ta sig mellan dessa möten. Däremot blir det mycket svårt att återvända från de ståtliga festtalen i Oslo bara för att vägra leva upp till världens förväntningar i Köpenhamn.

Det är inte vidare vänligt mot Obama. Redan har hans meriter för att få priset blivit föremål för både kritik och löje. Men det är en västanfläkt mot vad som händer om han i sitt första internationella eldprov demonstrerar en för tydlig kontrast mellan sin storslagna retorik och sitt faktiska agerande. Men detta dilemma har han själv försatt sig i och världen behöver det ledarskap som han utlovat och som han nu hyllas för i förhand.

Norska nobelkommittén tar dock en oerhörd risk. Om Obama sänker Köpenhamnsmötet så sänker han också fredsprisets trovärdighet för lång tid framåt. Men lyckas deras vilda chansning så tar åtrminstone jag tillbaka den kritik jag uttalat i ett tidigare inlägg både mot dem och mot Obamas värdighet som pristagare.

Ser att Eric Erfors möjligen är samma tanke på spåren om än med en annan vinkling.

Media: Expressen, DN, SvD, SvD, SvD Bloggar: Peter Andersson, Magnus Andersson, Högberg

Intressant? Andra bloggar om Barack Obama, Obama, Nobel, Nobelpriset, Nobelkommittén

4 kommentarer:

Markus "LAKE" Berglund sa...

Jag tror på slutsatsen av att ge fredpriset til Obama, dock inte på att det skulle vara medvetet av nobelkommittén att göra så.

En som däremot gamblade, och vann:
http://www.resume.se/nyheter/2009/10/09/rik-pa-obama-avslojandet/index.xml

Ps. Fixa till länken till Magnus Andersson också...

:-)

Peter Högberg sa...

Du är nått på spåret. Och jag tror att det kan vara ett smart drag av kommittén att sätta press på ledande personer på vår jord.

Gustav Andersson sa...

Håller med dig Peter om att allt som kan göras för att sätta press på de motsträviga i klimatförhandlingarna bör göras.

Lite klantigt, Markus, av norska nobelkommittén att inte hålla konserten hemlig. De lär väl inte göra om misstaget.

Peter Andersson sa...

Man inser varför man håller till på landstingsnivå och inte i världspolitiken..."Kan dom va´så djävliga.."

Tanken hade inte ens snuddat vid mig men visst..

..eller så är det större än så...utpressning som misslyckades på OS-delegaterna men lyckades på fredspriset...

..Oslo - Köpenhamn (OS) - Köpenhamn (klimat) Oj!

Man vill gärna tro att Fredspriset är seriöst...