tisdag 23 februari 2010

Vad var det jag sa; Nu börjar om(s)vängningen

Som jag skrev igår är det inte troligt att Mona Sahlin fortsätter motståndet mot de hushållsnära tjänsterna Sedan Almegas rapport visar att de blivit en succé. I morgonens Rapport meddelas att (s) är splittrade och att ordföranden i Stockho0lms läns partidistrikt vill ha kvar hushållsnära tjänster.

Att partiledningen ännu uppges stå bakom Östros-linjen - dock utan att framträda i TV - är bara för att inte sälja ut en ståndpunkt som blir en lämplig eftergift till (mp) i de rödgröna förhandlingarna. En nyckelmening är att Thomas Östros redan igår sade att frågan naturligtvis ska diskuteras med de andra rödgröna partierna.

En annan stormsvala är förstås att den tyngste s-bloggaren Peter Andersson uttalar sig försiktigt positivt. Det bör dock noteras att Maud Olofsson och de andra allianspartierna hela tiden har argumenterat utifrån det familje- och äldreperspektiv som Peter Andersson efterlyser. Det är inte något som Peter Andersson, TCO eller Mikael Damberg har uppfunnit. Men självklart är det ett framsteg om de överger den demonbild de själva har målat upp av RUT-avdraget och Allianspartiernas intentioner.

Ett varningens finger är dock att Mikaela Valtersson (mp) enbart motiverar miljöpartiets stöd för hushållsnära tjänster med att de inte vill ta bort något som ger jobb. I ett annat arbetsmarknadsläge kan alltså deras bedömning förändras. Och Mikael Damberg flaggar för ett förändrat system med lägre tak - dvs. att man inte får köpa så mycket tjänster som idag.

Det bör tilläggas att det inte är helt enkelt för Mona Sahlin att svänga partiet efter det högljudda dogmatiska motstånd man så länge presterat mot "pigavdraget". Det finns förvisso de socialdemokrater som tar partiets socialistiska principer på allvar och nu protesterar mot tendenserna till upplösning i motståndet. Så exempelvis Ola Möller, Bengt Silfverstrand och HBT-sossen. Det skulle vara intressant att läsa fler socialdemokratiska bloggares dagsuppfattning i frågan. Jag tror nämligen att dessa dagsuppfattningar kan komma att bli väldigt flytande över tid...

En viktig uppgift för Maud Olofsson och Alliansen i debatten fram till valet är därför att kräva tydlighet om hur det rödgröna förslaget till hushållsnära tjänster kommer att se ut. Mikaelas principlöshet och Mikaels detaljer kan kväva reformens potential trots att de rödgröna formellt sett byter fot i frågan.

Media: SVT om splittring i socialdemokratin, SVT om oppositionen och hushållsnära tjänster, DN, Aftonbladet Debatt, Svd, SR Ekot, VK, UNT

Bloggar: Robert Noord, Åsa Westlund, Magnus Andersson, Kent Persson, Mark Klamberg, Seved Monke, Hållplats Hådén, Thomas Böhlmark, Linnea Darell, Rasmus,Intressant?

Intressant? Andra bloggar om hushållsnära tjänster, RUT-avdraget, socialdemokraterna, Mona Sahlin, Thomas Östros, centerpartiet, Maud Olofsson, rödgröna, val 2010, Mikael Damberg, Valtersson, hushållsnära

4 kommentarer:

Markus "LAKE" Berglund sa...

Äsch Gustav! Ideologi är för mesar vet du väl, populistiska om(s)vängningar är det som gäller nu för tiden!

:-)

Hur ska du klara sig utan Oscar efter höstens val då, nu när vi tänkte "plocka hem" honom till hemmaplan?

Oscar Sundevall 1:a i landstinget för Centerpartiet i Uppsala

Cornucopia? sa...

Jag är visserligen en borgerlig väljare, men jag kan inte se varför man skall bota ett systemfel med att ta skattebetalarnas pengar och subventionera RUT- och ROT-tjänster som bara cementerar för höga löner i sektorn.

Två fel gör inte ett rätt. Sänk skatten för alla istället.

Om "vi gör olagligheter (svartjobb) vita" är ett argument, så borde man väl också legalisera idag illegal/kriminell fildelning?

Och argumentet "experter på bla bla bla skall inte behöva lägga tid på att skrubba toaletter" är också lika fel det. Höj lönerna för experterna och sänk skatten, så har de råd med hemhjälp om de så vill.

Nej, riktade avdrag för vissa sektorer är fel i en marknadsekonomi. Det är inte fel av (s)-anledningar, utan av liberala anledningar.

Markus "LAKE" Berglund sa...

@Cornucopia:

Du har rätt principiellt, men se det som att regeringen försöker sänka skatterna, en i taget. Målet är att få ner det totala skattetrycket, men man måste bilda opinion för varje sänkning i detta genomsocialicerade land...

:-)

Gustav Andersson sa...

Tjänstesektorn har ju ett problem jämfört med industrisektorn i att arbetsbeskattningen slår hårdare mot personalintensiv verksamhet. Därför kan det vara motiverat att långsiktigt arbeta för generella nedsättningar av skatten på tjänster. Med ROT- och RUT- på plats och med förslag om nedsättningar också på vissa andra tjänstesektorer från bl. a. Maud och Centerpartiet (sk. RIT-avdrag) kan steg för steg tas mot en sänkt beskattning på tjänster.