onsdag 3 februari 2010

Tio uppsatser som förändrar Sverige

I förmiddags presenterades äntligen den lilla boken "Med frihet följer ära - 10 texter för ett liberalt värderingsskifte" för allmänhet och press (nedladdningslänk här). Uppsatserna tar sin utgångspunkt i tio viktiga begrepp som är viktiga i Centerpartiets liberala tradition, t.ex. ansvar, grundtrygghet, företagsamhet, självbestämmande, federalism och frihet. Titeln är en strof ur Biskop Tomas frihetsvisa.

Författarna är idépolitiskt intresserade personer med bakgrund i Centerpartiet. Flera av oss var mycket aktiva i Centerns Högskoleförbund under 90-talet. Däribland Fores VD Martin Ådahl, Elisabeth Thand-Ringqvist, Henrik Sjöholm, Mattias Johansson och undertecknad. Åldermannen i sällskapet är Anders W Jonsson som är Centerpartiets välfärdspolitiske förhandlare i statsrådsberedningen. Stjärnskotten Annie Johansson och Fredrick Federley skriver också liksom Muharrem Demirok, fritänkande partistyrelseledamot från Linköping och Marie Wickberg, f.d. vice ordförande i Centerpartiets Ungdomsförbund.

Efter en snabb läsning är jag väldigt glad över vårt samlade resultat. Det visar på ett utmärkt sätt potentialen i Centerpartiets idétradition med rötter i 1700- och 1800-talets bondeliberalism och den folkligt frihetliga empowerment-rörelse som Bondeförbundet och Centerpartiet var under perioden 1910-1980. En liberalism som tar sin utgångspunkt i konkreta livserfarenheter och out-siderns perspektiv (se särskilt Marie Wickbergs beskrivning av bondekvinnorna i hennes värmländska släkt).

Frihet och personligt ansvar. Företagsamhetens och det lokala initiativets kraft. Engagemanget för att skapa rimliga livschanser för alla utan statlig klåfingrighet. Ur centertraditionen växer en reformagenda fram för ett värderingsskifte där det är människornas kraft och engagemang - inte riksdagens eller de statliga myndigheternas - som står i centrum.

Själv skriver jag om grundtrygghet, en hållning som utvecklades i Centerpartiet redan på 40- och 50-talen för att förena solidaritet och trygghet för alla med största möjliga frihet. Det är en värdegrund som bättre än den socialdemokratiska passar i en tid av globalisering och större olikheter i människors livsstilar och försörjningsstrategier. När människor får större möjligheter att förfoga över resurser som idag förvaltas av socialförsäkringarna får de en grundplåt som kan bli verktyg till nya livsstrategier. Det anknyter till Marie Wickbergs resonemang om en frihetlig feminism där ett fuck-off-konto spelar en viktig roll.

Elisabeth Thand-Ringqvists essä om ansvar och Muharrem Demiroks om företagsamhet visar vilken dynamik som finns i människors egen kraft. "Släng allt vad integrationspolitik heter och satsa allt på utbildning och företagande", skriver Demirok som ser möjligheter i etniska enklaver.

Martin Ådahl beskriver pedagogiskt varför frihet och ekonomiska styrmedel i miljöpolitiken ger mycket mer kraft i klimatomställningen än utopiska idéer om att alla människor ska byta livsstil.

Det finns mycket mer att skriva om denna i mitt - möjligen partiska - tycke spännande idébok. Än har jag bara hunnit läsa de andras uppsatser flyktigt men jag hoppas att många tar chansen och skaffar sig boken. Då kanske fler människor, inom och utom Centerpartiet, ser potentialen i en folklig liberalism med basen i empowerment och en stark känsla för kraften i människan.

Med Frihet följer ära - 10 texter för ett liberalt värderingsskifte


Intressant? Andra bloggar om Centerpartiet, centern, värderingsskifte, idédebatt

Andra som bloggar om detta är Elisabeth och Annie

Inga kommentarer: