Bloggen HBT-sossen som skrivs av Åsa och Alexandra Einerstam har ett långt inlägg om varför de tror att de rödgröna ska vinna valet. Jag blev lite intressserad av detta inlägg efter att ha läst på Peter Anderssons blogg. Men efter läsningen står jag i förundran. Är det en spridd uppfattning bland de rödgröna att de kan vinna valet på detta? För mig framstår det som antingen en utpräglad strutsmentalitet eller ett desperat försök att sprida optimism bland de efter februaris opinionsmätningar (SKOP, Demoskop, SIFO) vacklande vänsterleden.
Jag har gjort en kommentar punkt för punkt som följer här:
1. Alliansen har inte tappat jobbfrågan. Med 100.000 nya jobb (jepp, Reinfeldt hade rätt, SCB hade ändrat mätmetoden) trots superkris kan regeringen ta debatten med trovärdighet medan de rödgrönas förslag verkar vara gammal skåpmat med små möjligheter att leda till riktiga jobb.
2. Trygghetssystemen. Debatten har planat ut efter alliansens slipningar av kanterna på systemen. I praktiken kommer få människor att uppleva det som HBT-sossen och oppositionen beskriver det medan många kommer att uppleva rehabilitering och myndigheter som bryr sig.
3. FRA, IPRED, SWIFT. Konkretionen brister i det rödgröna alternativet. Det blir lika svårt för Mona som för Fredrik att gå på tvärs mot världssamfundet. Det är också lätt att syna då (s) var i full färd att gå mycket längre än alliansen gjort innan regeringsskiftet 2006. För övrigt var allianspartierna med och fällde SWIFT i EP.
4. Allmännyttan har noll potential som valfråga. Kanske den kan egga några hyresgästföreningsombudsmän men dom är ju redan sossar. Avknoppningar (som på många sätt var ett bra verktyg) är för övrigt ett helt stängt kapitel. Kommer inte att leda till någon debatt.
5. "Vårdslakt Stockholm" upplevs helt annorlunda av patienterna än av vänsterjournalister och oppositionen. Även om systemet inte är perfekt har det medfört enorma förbättringar i framför allt tillgängligheten och det vet folk. Läs för övrigt logopedernas artikel i dagens DN.
6. Lavaldomen intresserar bara fackombudsmän som ändå har betalt för att rösta på och propagera för de rödgröna.
7. Kärnkraft. Sorry, men stödet för alliansens klimat- och energiöverenskommelse är stort i Centerpartiet. Även om de flesta av oss vill avskaffa kärnkraften på lång sikt inser vi att klimatet är ett mer akut problem och är hysteriskt glada över den historiskt unika satsningen på förnyelsebar energi och vindkraft. Vi vet dessutom att väljarna håller med oss (läs t.ex Sören Holmberg). T o m DN:s journalist konstaterade på (C):s kommundagar att motståndet mot energiuppgörelse var dött.
8. Jämställdhet. Vårdnadsbidraget är knappast det jätteproblem de rödgröna vill göra det till. Och skulle fler välja att ta ut det skulle sossarnas valstrateger ha ett ännu större problem. För övrigt uppskattar många det kraftiga jobbskatteavdraget, hushållsnära tjänster och ökat kvinnligt företagande.
9. HBT-frågor. Alla partier utom kristdemokraterna lovade könsneutral äktenskapslagstiftning. Och alla partier utom (kd) levererade. Det måste vara förtretligt att den (s)-regering som förhalade homoäktenskap och adoptioner i åratal inte fick se (kd) ta vid där Göran Persson slutade. Ni kan aldrig förklara denna fråga för väljarna på ett begripligt sätt. Flyktingfrågan sköts beklagligt av nuvarande regering. Och det gjorde den av Perssons regering också.
Tyvärr (för dig) HBT-sossen, din lista bekräftar att de Rödgröna har tomt i ammunitionsförrådet. Ska det bli jämt i valet krävs mycket mer än detta. Och seriöst, s-bloggare (Högberg, Sjölander, Westerholm, s-buzz), det är väl bara för att hypa varandras knuff-poäng - eller av medömkan för HBT-sossens stora arbetsinsats med inlägget - som ni länkar och ropar hurra i kommentarsfältet. Inte kan väl t.ex. smarte Peter Andersson seriöst hålla med om att de Rödgröna kan vinna valet på Alexandras genomskinliga soppa?
läs också Magnus Andersson, Johan Hedin och Johan Pettersson.
Intressant? Andra bloggar om centerpartiet, alliansen, val 2010, rödgröna, socialdemokraterna, Mona Sahlin, HBT, FRA, SWIFT, kärnkraft, laval, jobb, arbetslöshet, val
Jag började som städhjälp
11 månader sedan
21 kommentarer:
De där 100.000 jobben har ju Anders Borg erkänt var en felaktig siffra för att man på finansdepartementet blandade ihop några tabeller. Det hela finns dokumenterat nedan.
http://svt.se/embededflash/1871306/play.swf
SCB:s siffror visar på 11.800, med en befolkningsökning på 137.000. Det betyder ökad arbetslöshet.
Gustav
Hela ditt inlägg faller dessvärre platt med en gång eftersom det är behäftat med direkta och uppenbara faktafel i inledningen.
Moderaterna och Kristdemokraterna röstade för SWIFT i europaparlamentet. Detta är en enkel uppgift att kontrollera för dig varför jag nu ifrågasätter relevans och faktiska sakförhållanden i det övriga du påstår vara gällande.
Skall du in i matchen bör du, precis som Björn identifierat, vara i allt väsentligt bättre förberedd.
mvh
Johan
Det är inte av "medömkan" vi länkar till HBT-sossen. Hon har skrivit ett bra inlägg. Klart vi vill att rödgröna progressiva bloggar ska synas på knuff och på andra ställen.
I övrigt håller jag med de två ovanstående kommentarerna.
Björn:
Antingen har Borg, eller SCB fel. Jämför kvartal 4 2006, och kvartal 4 2009 här:
http://3.bp.blogspot.com/_-CXk2-VWGgQ/S2c2GqS7cDI/AAAAAAAABi4/I-kC7QWTdkM/s1600-h/scb.png
Johan:
Noterat. Men två av fyra Allianspartier röstade emot - eller hur? Poängen var emellertid att Socialdemokraterna har varit upphovsmännen till bl.a. FRA-lagen som hamnade i regeringens knä. Att en vänstermajoritet skulle vara bättre på integritetsfrågorna, särskilt med ett dominerande socialdemokratiskt parti, finner jag osannolikt mot bakgrund av partiets historia i frågorna.
Sverige har alltså en finansminister som inte vet hur många arbetslösa det finns i Sverige och som inte kan läsa statistik. Det är allvarliga anklagelser du framför mot vår finansminister!
Gustav
Men det är inte så som du beskriver verkligheten inledningsvis. Det duger inte för en förtroendevald i din position enligt mitt sätt att se det.
Jag kan inte se att den här postningen på något sätt för det politiska samtalet framåt.
mvh
Johan
En liten fråga: Jag satsar 6000 kr per andel i vindkraftskollektiv för att få el till självkostnadspris. Ska jag verkligen bestraffas med att betala lika mycket som den som inte satsat något alls? Centern hade chansen att ändra uttagsbeskattningen men valde skatteverkets linje. Är C verkligen för vindkraft?
Gustav
Det har skett en minskning av antalet anställda på hela arbetsmarknaden. Under fjärde kvartalet förra året var drygt fyra miljoner personer anställda. Det är en minskning med 2,3 procent från motsvarande period året före, enligt Statistiska centralbyrån rapporterar Ekot nu (i realtid). Statistiken finner du på SCB hemsida.
I faktiska tal är det idag 13 000 färre i sysselsättning än 4 kvartalet 2006 enligt SCB.
Om jag, eller väljarna, skulle ha trott på ditt resonemang skulle därför 113 000 arbetstillfällen försvunnit sedan 3 kvartalet.
Jag förväntade mig faktiskt mer av dig. Hoppas att du inte gör mig besviken en gång till.
mvh
Johan
Varför jämför du inte 2004 första halvan med 08 första halvan.
Varför välja 2006 då uppgången kom?
Och du ta för allt i världen inte 06 kv4 och 10 kv4
;)
>Lavaldomen intresserar bara fackombudsmän som ändå har betalt för att rösta på och propagera för de rödgröna.
Jag ser att hatet mot arbetarklassen sitter djupt i (C)-leden.
Nils
Jag tar samma urval som finansministern, det borde minska förvirringsgraden.
mvh
Johan
Är Centern ett grönt alternativ? 28 miljarder till Förbifart Stockholm. Det ökar på bilåkandet, mera avgaser och bidrar inte till ökat nyttjande av kollektivtrafiken.
Är detta Centerns gröna bidrag?
Johan:
Det var bloggen jag kommenterade samt varför väljer dom just dessa datum.
Jo sannolikt då nästa nuffror kommer, då är dom så dåliga så det kan inte diskuteras längre.
06kv4 - 10kv4 skulle jag gissa på att då tystas frågan.
Oj vad mycket kommentarer, har visst trampat på ömma tår...
Man måste jämföra statistiken kvartalsvis eftersom det finns sässongsbetonade fluktuationer. Självklart är arbetslösheten idag extremt allvarlig.
Vindkraftskollektivens skatteeffekt är olycklig och till skillnad från många av de frågor som tas upp av HBT-sossen kan det kanske dra en och annan röst till mp. Som någon påpekat är vinkraftskollektiven på väg att bli ganska många. Frågan diskuteras också aktivt i Centerpartiet och jag har uppfattat att näringsministern är bekymrad och söker en lösning.
Daniel: Centerpartiet hatar inte arbetarklassen. Många Centerpartister tillhör den. Däremot ser vi att arbetstagarnas intressen sedan länge skilts från några av de stora LO-förbundens intressen. Öppenhet mot omvärlden och en mer dynamisk arbetsmarknad ger fler jobb. Balans mellan utbud och efterfrågan på arbete är den bästa grunden för en god löneutveckling och en strark ställning för arbetstagarna på arbetsmarknaden. En politik som lägger hinder för nyanställningar och skrämmer arbetsgivarna från att anställa försvagar i själva verket såväl arbetstagarens förhandlingsposition som självförtroende.
Till Anonym:
Centerpartiet har i regering och landsting bidragit till den största satsningen på spårvägar i Stockholmsregionen sedan t-banan byggdes. Hälften av trafiksatsningarna går till spår och busskörfält. Förbifarten behövs för att hålla ihop regionen. Centerpartiet vill dock satsa hårt på en ny generation miljöbilism (elbilar mm) samtidigt som biltrafiken får stå för sina egna kostnader i högre utsträckning genom höjda trängselskatter.
F ö har Centerpartiet och alliansen i landstinget storsatsat på kollektivtrafiken sedan vi tog över och kollektivtrafiken är nu i mycket bättre skick än 2006. Det märks bl a i antalet resande och deras nöjdhet i undersökningar.
vi har också kraftigt byggt ut miljöbussflottan medan det sista (s) och (mp) gjhorde var att beställa 300 nya dieselbussar.
Gustav
"Extremt allvarlig" är långt ifrån de 100 000 jobb du påstår att sysselsättningen har ökat med. Jag har efter att ha granskat SCB siffror åren 2006-2009 i detalj, även med säsongsvisa fluktuationer, fortfarande svårt att se hur du kommit fram till dessa.
Finansministern tycks f.ö. dela min uppfattning i hur statistik skall läsas.
mvh
Johan
Gustav: ska just nu bara kommentera vårdvalet: Om du hade kollat dagens handlingar till HSN så ser du på sid 13 om medborgarnas upplevelse av tillgängligheten i vården att den har ökat hela tiden sen 2001. Det handlar inte bara om vårdval även om 30 nya vårdcentraler varav det flesta i STADEN självklart ger bättre tillgänglighet. Där.
Huddinge har ökat befolkningen kraftigt. Enda tillskottet här är en auktorisation som aldrig har startat..I länets största kommun efter Stockholm.
Och vad gäller DN-artikeln o logopederna: INte en enda punkt i det hyllandet av vårdvalet förtar någon, säger någon, punkt av kritik som tidigare har riktats mot vårdvalet.
natti :-) och du. Här är inga ömma tår. Bara debattlystnad!
p
Gustav, sysselsättningsgraden 2009, för helåret är lägre än under 2005. Idag (dec) ligger sysselsättningsgraden för 15-74 år på 63.7%, för 16-64 72.5%. För helåret på 64.7% 15-74 och 73.5% 16-64. 2005 var det för 16-64 73.9% och 65.2% för 15-74 år.
Prognosen (konj enligt prog. december) är att sysselsättningsgraden kommer gå ner ännu mer 2010 och 2011. Och det stämmer bra mer arbetslöshetssiffrorna och sparpaketen som ännu inte slagit. Först under 2011 beräknas det vända uppåt. Ska du jämföra absoluta siffror kan jag påstå helt korrekt att det är 100 000 fler ej i arbetskraften 2009 än 2005. Det är också 140 tusen fler arbetslösa än jan 2009. Vad det gäller andel (procent) har det inte varit så dåligt sedan 90-talet. Reinfeldt jämförde för övrigt Sept 2006 med dec 2009 ta en titt där. 15-74 år 4 439 800, sep 2006. 15-74 år 4 451 600, dec 2009. Allt annat är revisionism. Därifrån de 11800 tillkommer och en sysselsättningsgrad-sänkning som är en hel del.
Förlåt, 63.8% inte 63.7.
Tabellen du hänvisar till visar ju att du och Reinfeldt har fel och Anders Borg och SCB har rätt. Om man använder den gamla definitionen 16-64 år så har antalet sysselsatta minskat med 26 000 personer mellan kv 4 2006 och kv 4 2009, om man istället använder den nya definitionen har sysselsättningen ökat med 6000 personer. Oavsett om man använder den nya eller den gamla definitionen är man således inte i närheten av 100 000 nya jobb. Hur tänker du när du hänvisar till tabellen?
Skicka en kommentar