DN:s vänsteralibi Lena Andersson (s) utvecklar idag den mest intelligenta kritiken av RUT-avdraget hittills i ett försök att komma den vacklande Mona Sahlin till undsättning. Hon menar att hushållsnära tjänster skiljer sig från t.ex. hantverkartjänster eftersom den som jobbar i hemmet inordnas i hemmets känsliga maktförhållanden. Till skillnad från andra jobbtransaktioner utförs denna inte på neutral mark. Det är bestickande.
Men hon har fel. Dagens hemstädare är inte anställda av familjerna som 40-talets hembiträden. De är anställda av företag som bygger varumärken på kvalitet, trygghet och självförtroende. Den patriarkala arbetsrelation som Lena Andersson beskriver existerar alltså inte. Åtminstone inte bland de vars tjänster köps med hjälp av RUT-avdragets maximalt 50.000 kronor. Tvärtom har hemstädarna arbetsgivare som har ett starkt intresse att bygga en god relation med sina medarbetare för att säkra ett gott arbetsresultat. Troligen är detta intresse av motiverad personal betydligt större än i både äldreomsorgen och kontorsstädningen där köparnas krav sällan är lika höga.
Därtill kommer att hemstädning utvecklas mot en alltmer standardiserad tjänst som ställer krav också på köparna. T.ex. är det ofta ett villkor att hemmet ska vara förstädat så att oredan inte hindrar städarna att avlägsna smuts och damm.
Dessutom sker nästan all hemstädning när köparna befinner sig på arbetet. Med andra ord träffas städare och köparna nästan aldrig. Och då är det för mig en gåta var den maktutövning som Lena Andersson beskriver kan utföras.
Slutligen är värderingarna i dagens samhälle idag helt annorlunda. Den medelklass som är de vanligaste köparna av tjänsterna ser sig inte som några övermänniskor. Oftast har de dåligt samvete för att de inte hinner med livspusslet på egen hand. Och lika ofta känner de en skamsen tacksamhet mot de professionella städare som mot anständigt betalt hjälper dem.
Den fråga man vill bolla tillbaka till Lena och hennes kamrater i vänsterblocket är: Tror du att de som arbetar med hushållsnära tjänster har den starkaste ställningen om de anställs svart eller vitt - med hjälp av RUT-avdraget?
Intressant? Andra bloggar om hushållsnära tjänster, RUT-avdraget, RUT, socialdemokraterna, Mona Sahlin, Thomas Östros, centerpartiet, Maud Olofsson, rödgröna, val 2010, hushållsnära, Lena Andersson (Signerat Kjellberg, Kulturbloggen, Helen Törnqvist)
Jag började som städhjälp
9 månader sedan
4 kommentarer:
En felaktig fråga, som jag besvarar med att jag tror de har starkast ställning om de anställs där de behövs, exempelvis som hemsjukvårdare till äldre personer, något man kunnat satsa på att upprusta istället för att skattefinansiera rika människors städning.
Om ett avdrag är självfinansierande är det ju faktiskt inte skattefinansierat - trots att det är subventionerat.
Gäller att hålla tungan rätt i mun.
Lena Andersson har aldrig jobbat svart. Det förstår man men hon är ju så feg att hon inte lämnar ut mailadress så man kan svara och kritisera. Precis som det är när man jobbar svart, man kan aldrig kritisera. Ingen sjukpeng, ingen pension, ingen försäkring. Städjobben kommer ju inte försvinna om RUT-avdragen tas bort, bara gå över i svart. Precis som bärplockarbranschen, om man ska vara ärlig. Det var förjävligt innan, men fan vet om det blir bättre.
Om jag som arkitekt hädanefter jobbar svart i stället för vitt kanske ni vill ge skattebidrag för arkitekttjänster också?
Skicka en kommentar