torsdag 26 november 2009

Lovande inför köpenhamn

Jag skrev tidigare ett inlägg med frågan om Nobelkommittén var vågade risktagare när de annonserade att president Obama skulle få årets fredspris. Det tycks inte vara någon tvekan om bevekelsegrunderna - kommittén har tidigare kopplat samman miljö och fred när Al Gore/IPCC fick priset. Det är rimligt att anta att priset går till Obama för att sätta tryck på honom inför Köpenhamn.

Det verkar nu ha gett effekt. DN rapporterar att Obama faktiskt kommer till Köpenhamn, med ett löfte om 17 % utsläppsminskningar från 2005 års nivå till år 2020. Även om ett mer offensivt bud till 2020 kanske hade varit bättre, kan det faktiskt vara lika bra med 30% till 2025. Det enskilt viktigaste är att de stora utsläppsländerna kan binda sig vid en offensiv men ändå realistisk siffra, som kan höjas om det skulle behövas.

Läget inför Köpenhamnsmötet ser något ljusare ut efter gårdagens nyhet.

3 kommentarer:

Ahrvid Engholm sa...

"Lovande inför Köpenhamn"? Suck! Du har tydligen inte hört talas om den gigantiska klimatforskningsskandal som rullats upp. (Googla på "Climategate".) Iofs förståeligt om du bara lyssnat till svensk gammelmedia som försöker stoppa fingrarna i öronen. I utländsk media har skandalen breakat rejält och på nätet kokar det. Hela grunden till "klimathotet" svajar, genom 160 MB läckta filer med omfattande bevisning för mycket grovt forskningsfusk bland "klimatforskare". (Se särskilt alla kommentarer om den riggade källkoden till värdelösa "klimatmodeller", modeller som är flaggskeppet i IPCC:s ärende!)

--Ahrvid

Gustav Andersson sa...

Jag är tillräckligt mycket naturvetare för att veta att klimathotet är en realitet och tillräckligt mycket statsvetare för att inse vilka starka särintressen som har ett intresse av att stoppa världens insatser mot klimathotet. Det förvånar mig ingalunda att någon försöker slå upp en "climategate" och det finns alltid en fjäder tillgänglig att göra en höna av.

Anonym sa...

lasa hela bloggen, ganska bra