onsdag 9 september 2009

Massvaccination är väl motiverad

Igår gav TV4-nyheterna utrymme åt SvD:s utmärkta vetenskapsjournalist Inger Atterstam som hävdar att "hysterin" kring svininfluensan är omotiverad och frammanas av särintressen. Svininfluensan skiljer sig inte från vanliga influensor som varje år dödar något 1000-tal personer i Sverige. Därmed utmejslar hon ytterligare den skeptiska linje som står i kontrast till DN:s vetenskapsjournalist Karin Bojs måttfullt vaccinationsvänliga position. Bl. a. Dick Erixon kommenterar Atterstams utspel med gillande.

Det är bra att dessa intressen granskas och självklart finns här betydande risker. Men därifrån är dock steget långt till att dra slutsatsen att Svininfluensan är som vilken vanlig influensa som helst. Likaväl som obefogad hysteri bör tillbakavisas är det angeläget att undvika en trivialisering som leder till att människor avstår från att vaccinera sig. För vaccinationskampanjen är enligt min uppfattning definitivt mycket välmotiverad.

Svininfluensan kommer inte likt spanska sjukan att döda miljontals människor i Europa eller ens 30.000 som i Sverige 1918-1919. Men den skiljer sig ändå radikalt från normala influenaepidemier. I normala fall påskyndas visserligen åtskilliga dödsfall bland mycket gamla och sjuka människor. Men svininfluensan slår hårdast mot unga människor. De flesta torde hålla med om att det är större dramatik i om barn, ungdomar och gravida kvinnor dör i våldsamma angrepp på andingsorganen än om en vanlig influensa förkortar livet med några månader för våra allra äldsta. För övrigt erbjuds regelmässigt äldre personer influensavaccination vid de årliga influensautbrotten.

Ur humanistiskt såväl som hälsoekonomiskt perspektiv är massvaccinationen väl motiverad om vi förhindrar att 100 människor slipper dö 50-80 år för tidigt. Ur den enskildes perspektiv kan det förstås vara en smaksak om man vill ta risken att höra till den lilla grupp som blir mycket allvarligt sjuk. Men enligt min uppfattning är det också en medborgerlig solidaritetshandling för var och en av oss att vaccinera oss för att förhindra smittan från att föras vidare och drabba andra.

Trots att SvD:s Inger Atterstam bidrar med en del värdefulla synpunkter så har DN:s Karin Bojs en mer omdömmesgill samlad slutsats i detta speciella fall. En poäng till DN således i denna intressanta polemik.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Ännu en person som köpt den propagandamatade masshysterin. Faktum är att de flesta svenskar redan har antikroppar mot detta och inte drabbas mer av detta än en lättare förkylning.

Känns som det finns bättre saker att lägga våra skattepengar på.

Anonym sa...

Inser nu att du är politiker så då förstår jag ditt intresse i att skapa masshysteri kring svininfluensan.

Den svenska propagandaapparaten triumferar igen. Ingenstans i övriga Europa bryr man sig om svininfluensan än i Sverige där befolkningen skrämts till manisk rädsla av sina politiker. Läste senast idag hur manipulerade svenskar åker över till Danmark för att köpa handsprit i rädsla för svininfluensan.

Gustav Andersson sa...

Jag skapar inte masshysteri, jag konstaterar utifrån bland annat smittskyddsinstitutets beräkningar att ett antal hundra unga människor riskerar att dö i svininfluensan - särskilt så om vi inte vaccinerar oss.

Jag tycker vare sig man skall skapa masshysteri, eller trivialisera frågan. Det är nämligen en mycket viktig skillnad mellan de regelbundna influensorna och denna, de tidigare dödar extremt sällan unga människor. Med svininfluensan är dock de mellan 25-35 mest drabbade.

Det är för övrigt direkt felaktigt att påstå att "ingenstans i övriga Europa bryr man sig om svininfluensan". Om du följer brittisk, spansk eller fransk media ser du att frågan är minst lika stor där. Vilket är fullt naturligt mot bakgrund av att de är hårdare drabbade än oss i Sverige just nu.

david sa...

Inte en pip i DN om Kevin, 4 år Upplands-Väsby som kollapsade och sen föll i koma av vaccinet. Enligt Aftonbladet, han fick en spruta mot svininfluensan och slutade andas. Enligt pappan, läkarna på Astrid Lindgrens barnsjukhus sa, "Det är på grund av vaccinet. Det är det enda förklaring vi kan hitta." Läkarna uppgav också, enligt pappan, att Kevin inte är unik: -Han är det andra fallet i dag. Det innan var också ett barn som kom in på grund av vaccinet. (ursprungs reportage av Lisa Röstlund)