torsdag 7 maj 2009

Skriver på Newsmill i dag om välfärdens framtid

Jag skriver på Newsmill i dag tillsammans med vice ordförande i Stockholmscentern, Helen Törnqvist, om välfärdens utveckling. Vi menar att vinster i vården och ökat entreprenörskap är en förutsättning för att vi ska kunna behålla en välfärd tillgänglig för alla. Vårdens största utmaning i framtiden är att kostnaderna på sikt kommer att överstiga intäkterna. Det är ett faktum landstingen och kommunerna kommer stå inför redan om ett tiotal år.

Att höja skatterna är inte en framkomlig väg eftersom det slår mot medborgares konsumtionsutrymme, minskar Sveriges konkurrenskraft, och därmed också riskerar att faktiskt minska skatteintäkterna. Om vård, skola och omsorg upplevs blir sämre kommer allt fler att vilja lämna det offentligt finansierade systemet - då riskerar vi att hamnar i en situation med ett välfärdens A och B-lag, där resursstarka tecknar privata försäkringar, och medel- och låginkomsttagare förpassas till ett offentligt system med allt mindre resurser. Det är en utveckling Centerpartiet inte vill se.

Vänstern, som säger sig värna välfärdssektorn mer än någon annan, är med sitt motstånd mot vinster i vården därför den offentligt finansierade välfärdens största fiende. Motståndet illustreras av bland annat på Ylva Johanssons återkommande utspel om "övervinster" i vården. För att alla ska ha rätt till samma samhällsservice oavsett inkomst behöver vi göra upp med den förlegade åsikten att det är fult att tjäna pengar, även i offentlig sektor.

Läs hela artikeln här.

Inga kommentarer: