torsdag 15 april 2010

Skördetid för gröna frihetsvänner

Lyssnar på riksdagens budgetdebatt. Som centerpartist känns det som politisk skördetid efter den tuffa hösten och vintern. Några av förslagen som känns särskilt klockrena:

- Skattebefrielse för biogas. Superförslag för att bättre ta tillvara den stora potentialen att tillverka gas av avfall mm. Inte minst Stockholmsregionen ligger här långt efter Väst- och Sydsverige och tar inte tillvara mer än en tiondel av sin potential.

- Den massiva satsningen på att reservera skyddsvärd skog. Carlgrens smarta grepp att knyta upp de statliga markinnehaven istället för att köpa och expropriera små privata jordbrukares marker är både god miljövård, respekt för äganderätten och sparsamt om skattebetalarnas pengar. Borgerlig miljöpolitik när den är som bäst.

- Det slopade revisionstvånget sparar både pengar och krångel för små företag. Kostnaderna sänks med 6 miljarder för näringslivet och allra mest för de minsta. Som skärgårdslandstingsråd tror jag denna reform hälsas särskilt varmt i skärgården där det är vanligt att en företagare måste ha tre företag för att hitta sysselsättning. Det är också uppmuntrande att Maud Olofsson vann dragkampen med Anders Borg och finansdepartementets lite fyrkantiga räknenissar. Borg är bra, men här hamnade han fel.

I riksdagsdebatten är det nästan lika tydligt som i Mona Sahlins sorglustiga DN-artikel att socialdemokraterna och vänsteralliansen saknar en politik för att företagande och jobb.

Hoppet spirar ikapp med vårlöken. Till och med SKOP kostar på sig ett svagt leende mot Maud Olofsson efter den ruggiga vintern. Det här kommer att gå bra både för Centerpartiet och Alliansen.

Andra bloggar om , , , , ,

Övriga budgetnyheter: DN, DN, SvD, SvD, SvD, SvD, Expressen, Expressen, Expressen

Inga kommentarer: