torsdag 5 juli 2007

Svar om grundtrygghet och välfärdskonto

Anders W Jonsson har på sin utmärkta blogg haft vänligheten att kommentera min och Magnus DN-artikel från i måndags. Läs gärna hans inlägg och mitt i och för sig alltför korta svar.

7 kommentarer:

perankersjo sa...

Bra svar Gustav! Vi får ju inte sluta tänka bara för att vi sitter i regeringen - tvärtom. Din och Magnus artikel var välkommen, tajmad och framåtsyftande.

Kul att du börjat blogga! Jag har lagt till din länk på min blogg "Stockholm enligt Ankersjö". När vi ses i Almedalen på tisdag kan du få några värdefulla bloggtips i utbyte mot en öl :)

Karin Andersson sa...

Välkommen till bloggandet. Länkar direkt!

/KA

Grottolle sa...

Men efter som redan A-kassan är överfinansierad så finns det ju pengar att öka grundtryggheten för dom arbetslösa som har fått stora försämringar efter att Alliansen kom till makten.

Gustav Andersson sa...

Fast a-kassan är ju inte överfinansierad. Två tredjedelar av pengarna (grovt räknat) kommer fortfarande från statsbidrag, inte från avgifter.

Grottolle sa...

Men det är pengar från arbetsgivaravgiften som dom anställda avstod i löneökningar vid förra högkonjukturen som du säkert mins och skulle gå till A-kassorna, som är det staten betalar. ca 4 miljarder beräknas ju att den är överfinansierad och det är vad ekonomerna har räknat fram. Eller vart har dom pengarna tagit vägen nu då? Skulle vara roligt veta.

Gustav Andersson sa...

Arbetsgivaravgifterna fungerar fullt ut som skatter. Om pengarna kommer löntagarna till del som sänkt inkomstskatt eller sänkta arbetsgivaravgifter torde vara likgiltigt.

Grottolle sa...

Så du menar då att många arbetstagare blev lurade då när dom avstod lönehöjningar för att finansiera A-kassorna. Jag ska kolla upp det där men jag är säker på att det står att ett vist procent är till A-kassorna på arbetsgivaravgiften. Då måste vi ju få igen dom pengarna. För det är ju många gamla sjuka och arbetslösa som inte fått skattesänkningar.