torsdag 5 juli 2007

Fackets a-kassebluff

Dagens lysande exempel på hur sommartorkan kan skapa en nyhet av något som inte är nytt, och en konspiration av något som skett under perfekt öppenhet, står fackföreningsrörelsen för:

Regeringen har på goda grunder beslutat att a-kasseavgiften som hittills varit helt nominell ska finansiera en tredjedel av de bidrag a-kassorna faktiskt betalar ut i understöd. Att denna höjning skulle användas för att sänka inkomstskatterna för förvärvsarbetande presenterades redan i Allianspartiernas Bankerydsuppgörelse i augusti 2005. Idag basunerar Aktuellt med flera massmedier ut att a-kassan därmed är "överfinansierad" och att regeringen - ve och fasa - använder pengarna för att sänka skatter.

Igår lyckades fackföreningsrörelsen utnyttja sommarredaktionernas leda med lika stor framgång: Då varnades för höjningar av a-kasseavgiften eftersom alltfler medlemmar tydligen lämnar a-kassorna. Inget sades om att regeringen sedan länge aviserat att alla medborgare inom kort kommer att bli tvungna att betala a-kasseavgift. kanske hinner hotell- och restaurangfacket med flera emellan med en liten avgiftshöjning men jag har en stark känsla av att de kan hitta en alternativ användning för dessa pengar även sedan medlemmarna tvingats tillbaka - fler fackligt anställda a-kassebyråkrater.

Ja, det är bara att konstatera att a-kassan är en fulländad tulipanaros, vars form manipulerats fram i det enda syftet att inge löntagarna falska tacksamhetskänslor till Facket samtidigt som nämnda organisation ges möjlighet att hålla en egen byråkrati under armarna.

Regeringen borde inte stanna vid dagens halvmesyrer: Gör antingen a-kassan helt avgiftsfinansierad och helt frivillig. Eller inordna den som en normal socialförsäkring fri från Facket under offentlig kontroll.

2 kommentarer:

Nils Lindholm sa...

Vad tänker du göra med dom 4,45% som finns angivet i arbetsgivaravgiften?

Nils Lindholm sa...

Jo lönen var 2006 1000-miljarder.
4,45% blir ju 44-miljarder.
+ dom 10 så blir detta uppåt 50-miljarder.
Hur mycket betalas ut i a-kassa?