fredag 25 mars 2011

Earth Hour- en viktig symbol för klimatfrågan

Idag skriver jag och stadsmiljöborgarrådet Per Ankersjö på DN debatt om att Earth Hour bör fokusera på det teknikutveckling och inte på att spara energi under en timme. Dessvärre är rubriken en smula olycklig. Visst räddar vi inte klimatet genom att släcka våra lampor under en timme imorgon kväll, vi räddar klimatet genom en offensiv klimatpolitik, och det är något som Earth Hour är en viktig signal på att många ställer sig bakom.

Min ingång till manifestationen är att den är viktig. Stockholms läns landsting deltar i Earth Hour och kommer imorgon kväll att släcka ner och stänga av utrustning som inte är avgörande för säkerheten. Det gör vi för att visa att vi tar klimatfrågan på största allvar. Men det viktigaste vi gör är det dagliga miljöarbetet, där vi successivt fasar ut fossila bränslen ur kollektivttrafiken, genomför energieffektiviseringsåtgärder och ställer hårda miljökrav i våra upphandlingar.


Appråpå hårda miljökrav i upphandlingar tilldelades Stockholms läns landsting Miljöstyrningsrådets pris för Årets gröna upphandlare. Läs mer om det: Miljöaktuellt, Miljöstyrningsrådet, Stockholms läns landsting och Centerpartiet.

1 kommentar:

johan sa...

Självklart bör man fokusera mer på att det mest är "skapande av uppmärksamhet, spridande av budskapet och eftertanke" som man vill uppnå av såna här "experimentella evenemang".

Det finns ingen som inbillar sig att man räddar världen bara genom att stänga av i en timme en enda gång, och sen bara fortsätta, skenheligt, med "business as usual" resten av året.

För varje år som Earth Hour håller på så når man ytterligare några personer som inte hört talats om det förut. Och för varje år så frammanar man tankar hos många personer om hur dom använder sin belysning, TV och fordon i vanliga fall.

Om Earth Hour bara skulle orsaka 1 promilles energibesparing hos 1 promille av alla människor, så har dom ändå gjort en stor vinst. Inte just på den timmen som "Earth-Hour-jippot" pågår, utan kontinuerligt på lång sikt, på den stora skalan... Många droppar små, gör en stor å.

Jobba på med dina artiklar! de uppskattas!