fredag 18 mars 2011

Hopp för frihetskampen i Mellanöstern

Äntligen kom FN-resolutionen. Ett flygförbud införs. Därmed görs åtminstone en insats för att jämna ut oddsen mellan frihetskämparna och Khadaffis regim. DN, SvD, Expressen, AB, SvT.

Men det är en kamp mot klockan. Det är oklart exakt vilka styrkor som ska etablera flygförbudet men mycket talar för att det är Frankrikes och Storbritanniens flygvapen som kommer att inleda attackerna på Khadaffiregimens flygfält. Men när kan det ske?

I mellantiden kommer Khadaffi att försöka storma de sista fria städerna för att slå ner upproret innan styrkeförhållandena utjämnas. Hans brutalitet lär inte minskas. Vi kan förvänta oss en mycket hård konfrontation de närmaste dagarna.

Flygförbudet har begränsningar. Bl a kommer inte helikoptrar att angripas. Däremot kan det enligt CNN bli aktuellt att förse frihetskämparna med vapen.

Faran är sannerligen inte över för invånarna i Libyen, tvärtom. Men nu finns i alla fall hopp. Och för regimerna i andra länder i Mellanöstern visar nu världssamfundet att det finns en gräns för hur brutalt man får bekriga sin egen befolkning. Även om det fruktansvärda skulle inträffa att Khadaffi återtar kontrollen över Libyen förbättras åtminstone utsikterna för frihet i Mellanöstern på sikt.

Andra intressanta länkar om Libyen, Khadaffi, Gadaffi, FN, EU, Fredrik Reinfeldt, Carl Bildt, demokrati, diktatur, arabisk vår

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det här var redan avgjort från början. Ryktena om flyganfall mot civilbefolkningen var falska, men banade ändå väg för invasion. Leve Libyen! Jag ska fira för varje kolonialistplan som skjuts ner!

Sedan tycker jag att man bör vara konsekvent och inrätta flygförbudszon och sanktioner mot Saudiarabien, USA och Bahrain.

NATO-flyg massakrerar ständigt lokalbefolkningar runt om i världen. Afghanistan och Pakistan är särskilt utsatta. Nu fortsätter man slakten på civila i Libyen som man påbörjade redan på 80-talet.


Detta är en intervention i ett inbördeskrig! Östsidan leds av islamister och privatiseringsivrare!

Vandraren sa...

Att sia om framtiden som en spåkäring på marknad.. Avvakta nu och se. Kan man klara balansgången att stoppa Gadaffis maktfullkomna "krossa all opposition" och ge den tid det behövs för att utröna hur Libyens befolkning önskar leva sina liv utan att implementera vår västliga variant som enda mallen - ja, då har världen blivit ett signifikant steg bättre.

Anonym sa...

Upprepas inte historien?
Lär man sig aldrig av begågna mistag?

Eftersom "Flygförbudet har begränsningar. .." då kan det "..enligt CNN bli aktuellt att förse frihetskämparna med vapen."!

Så hjälpte man Afghaner att befria Afghanistan från den Sovjetiska ockupationen.

Man förse frihetskämparna (Talibaner) med vapen....