torsdag 3 mars 2011

Humanitär delseger med reservationer.

Allianspartierna tillsammans med Miljöpartiet har idag presenterat en bred överenskommelse om migrationspolitiken. Förutom att säkra ett antal vikiga frågor som värnandet av asylrätten, rättsäkerheten i de svenska migrationsdomstolarna samt arbetskraftsinvandringen ska en utredning om rätten till vård för papperslösa presenteras.

Centerpartiet har drivit på frågan om vård för papperslösa i Stockholms läns landsting och landstinget har sedan tidigare antagit riktlinjer för vård för papperslösa flyktingar. Även om dessa riktlinjer förbättrat situationen för många utsatta människor finns det vittnesmål om att kunskapen och/eller viljan att efterleva riktlinjerna inte finns överallt i Stockholms läns vårdapparat. Dessutom omfattas papperslösa inte av samma subventionerade avgifter i vården. Även om man i praktiken oftast avskriver vårdräkningen så kan de formella vårdavgifterna ha en avskräckande effekt.


Min förhoppning är att den nya överenskommelsen snarast kan omsättas i en proposition. Några långa dröjsmål kan inte accepteras när nu en parlamentarisk överenskommelse har uppnåtts. Dessutom är det angeläget att gruppen papperslösa som ska omfattas inte inskränks till enbart asylsökande med avslagsbeslut utan även papperslösa arbetskraftsinvandrare eller informella flyktingar.

Med dessa brasklappar känns det ändå som en viktig humanitär delseger och att den politiska kamp som bl. a. Magnus Andersson, Stina Bengtsson, ordförande Stockholms Centerkvinnor, Katarina Erlingsson, partistyrelsen och undertecknad drivit i Centerpartiet nu närmar sig resultat.

Media DN, Svd,Svd2, Aftonbladet

BloggarKent Persson, Alltid rött alltid rätt, Helen Törnqvist, Christoffer Fagerberg, Christian Ottosson, Christer Jonsson

3 kommentarer:

Rickard sa...

Tagit från en annan, vettigare blogg:
"Alliansen har försämrat levnadsvillkoren för tio tusentals människor som har utförsäkrats från försäkringskassan med de mycket tuffare regler som finns idag, men samtidigt så slänger man ut flera hundra miljoner kronor på att ge människor som uppehåller sig illegalt i Sverige fri sjukvård och fri skolgång."

Dessutom får våra gamla, de som bygg upp landet, på ålderdomshemmen inte duscha, dricka kaffe så mycket de vill och behöver. Det är alltså så ni vill ha det.

Försök inte heller lura oss att de som kommer hit är välutbildade. T ex är de flesta somalier, som är den största gruppen invandare, analfabeter och hur de ska kunna bidra med nått till vårat land kan man undra.

Det är skamligt hur ni skiter i den egna befolkningen! Öppna ögonen.

Anonym sa...

Det är ju frågan om ILLEGALA invandrare, din tok! De har inte ens rätt att vistas i landet. De saknar flyktingskäl, trots världens mest generösa asylregler. Ska svenska skattebetalare försörja hela världen?

Arbetskraftsinvandring? Varför då? Vi har massor av arbetslösa. Vilket jobb ska en analfabet från Somalia få? Ja, som inte finansieras av staten/skattebetalarna då? Har vi inte nog med arbetslöshet? Eller handlar det om lönedumpningspolitik?

Detta blir alliansens fall, sanna mina ord! Många lämnar nu er landsförrädare. Centern lär knappast klara riksdagsspärren nästa gång.

Anonym sa...

Detta var ett oerhört kränkande beslut för Sveriges pensionärer. Fri amnesti för illegala invandrare, samma dag som Hägglund föreslår höjda gränser på frikort.
Sverige har 500000 sk fattigpensionärer som knappt har råd att gå till tandläkaren, och nu ska illegala flyktingar beredas tandvård och skola.

SKAMLIGT är ordet!