torsdag 26 mars 2009

Klimatpolitik innanför tullarna...

Min kollega i Stockholms stadshus, Ulla Hamilton (m), och min partikamrat Per Ankersjö profilerar sig som bäst på sitt motstånd mot WWF:s klimataktion Earth Hour. De noterar båda att undertecknad och alliansen i Stockholms läns landsting har gjort en annan bedömning. Varför har vi gjort det?

Mitt svar är: klimatfrågan är global och kräver en global opinionsbildning för att nå framgång. Jag och Stockholms läns landsting anser att det är viktigt att vara med och skapa och uttrycka den opinion som krävs för att lägga tillräckligt tryck i frågan.

Det finns ingen motsatsställning mellan att bedriva ett tufft arbete för att minska klimatpåverkan och att delta i denna opinionsbildning. Stockholms läns landsting är världsledande i att utveckla klimatsmart kollektivtrafik - något som nyligen bidragit till att Stockholms stad och Ulla Hamilton fått motta pris som Europas miljöhuvudstad. Vi driver också ett aktivt arbete för att minska sjukvårdens klimatpåverkan där vi bl. a. ser till att den lustgas som används vid ff. a. förlossningar inte når atmosfären. En förlossning motsvarar i klimatpåverkan en bilresa till Hamburg.

Man kan undra om Ulla och Per - som förvisso gör ett strålande miljöarbete inom gränserna för Stockholms stad - har förstått att klimatfrågan inte kan lösas enbart på hemmaplan. Stadshusperspektivet räcker inte.

På ett vis är faktiskt det avancerade klimatpolitiska arbete som jag bedriver i landstinget och Ulla och Per i stadshuset också symbolpolitik. Vi vet att insatserna isolerat i Stockholmsregionen inte ensamt kan påverka klimatet. Dess viktigaste verkan är att tjäna som gott exempel och öka pressen på andra aktörer att också agera: Städer, regioner och stater. Om alla gör det vi gör skulle det verkligen innebära ett stort steg närmare en lösning på klimatproblemet. På det viset är landstingets och stadens klimatinsatser mycket mer värda än det antal ton som vi minskar utsläppen med. Och vår påverkan ökar ju mer kända vi gör våra insatser.

Till nästa år tror jag att klimatmedvetenheten i stadshuset har mognat till sig. Då kommer nog Ulla och Per att förstå att det inte bara handlar om att vara bäst i klassen utan om att nå största möjliga och snabbaste totala resultat på vår tids ödesfråga. Och det är där WWF:s Earth Hour kommer in. Jag och Stockholms läns landsting stödjer den helhjärtat!

Intressant? Andra bloggar om earth hour, wwf, landstinget, stockholms läns landsting, stockholms stad, klimat, miljö

2 kommentarer:

Anonym sa...

Symbolpolitik i all ära. Tyvärr är detta mer jippo än effektfullt inspel i klimatdebatten. När Bob Geldof startade Live aid 1985 så medvetandegjorde han faktumet att bar svälter i etiopien. Många tittade på BB King och Status quo, kanske skänkte de till och med någon krona. Sen glömde de med gott samvete bort barnen i etiopien. Att idka "green wash" löser inga miljöproblem tyvärr.
//Anna-Lisa von Rapp

Ragnar sa...

Det ska bli kul på lördag minsann!