onsdag 7 mars 2012

Öppet brev ang. sjöfyllerilagen

Idag skickar jag, Olof Börjesson, Mailis Dahlberg, Hans Lindqvist och Karl Malmqvist ett öppet brev till Centerpartiets riksdagsledamöter.

Öppet brev till Centerpartiets riksdagsledamöter

På Centerpartiets stämma i Åre i september 2011 tog Centerpartiet ställning för minskat regelkrångel och för en förutsättningslös utredning av den nya sjöfyllerilagen och dess effekter.

Sedan juli 2010 är 0,2 promille den övre gränsen för hur mycket alkohol en person som framför en båt som är över 10 meter eller kan framföras i över 15 knop får ha i blodet. Detta innebär att det är i princip omöjligt att ta ett glas vin till maten och sedan fortsätta sin färd i den vackra natur som är de svenska sjöarna och skärgårdarna. Det innebär också att den person som behöver flytta sin förtöjda båt vid exempelvis kraftig vind inte får ha druckit två öl till middagen i hamnen.

Trots att det redan tidigare var förbjudet att vara berusad på sjön, och trots att forskningen visat att alkoholnivåer i det intervall som nu kriminaliserats inte ger upphov till några säkerhetsproblem, infördes en ny lag som lade ytterligare regelbördor på båtfolk och skärgårdsbor och som ytterligare försvårar för näringsidkare i små skärgårdssamhällen.

Lagen infördes utan någon att någon bedömning av dess konsekvenser kunde presenteras. För ett parti som sätter människans frihet främst och kämpar mot onödiga lagar är detta inte acceptabelt. Därför beslutade stämman att Centerpartiet ska verka för att lagen ska utredas.

Ett antal riksdagsledamöter har lämnat in motioner som är helt i linje med Centerpartiets stämmobeslut, bland andra:
Johnny Munkhammar och Eliza Roszkowska Öberg 2011/12:C256
Lars Beckman 2011/12:C301
Isabella Jernbeck 2011/12:C380
Jan Ericsson 2011/12:C267

Vi vill härmed uppmana alla centerpartistiska riksdagsledamöter att i enlighet med stämmobeslutet i Åre 2011 rösta för motionerna i fråga och verka för att lagen utvärderas.

Det är centralt att Centerpartiets även fortsättningen ska uppfattas som ett parti som kämpar för människors frihet och säkerhet samt mot regelkrångel och onödiga inskränkningar i människors liv.

Gustav Andersson (C)
Miljö- och skärgårdslandstingsråd och gruppledare Centerpartiet i Stockholms läns landsting

Olof Börjesson (C)
Gruppledare Centerpartiet i Sotenäs kommun

Mailis Dahlberg (C)
Gruppledare Centerpartiet i Vaxholm kommun, vice ordförande i kommunstyrelsen i Waxholm kommun.

Hans Lindqvist (C)
Gruppledare Centerpartiet i Värmdö kommun

Karl Malmqvist (C)
Seglare och ledamot i Centerstudenters förbundsstyrelse

6 kommentarer:

Ola Ljungberg sa...

Underbar läsning! Såväl båtbransch som skärgårdskrogar tar skada av denna lag som inte vilar på sakliga grunder överhuvudtaget tar skada.

Kanske vi snart får själva bestämma vad vi anser oss vara myndiga att avgöra vad vi vill tycker passar som måltidsdricka på vår fritid?

Jim H sa...

Gustav. Bra uppmaning och i linje med borgerliga grundvärderingar. Jag representerar Aktionsgruppen Båtfolket och kommer från mässan idag. Folk är mycket upprörda över lagen och hur den otillbörligt begränsar våra liv och lägger sordin på alla ansträngningar i Skärgården. Vi har tusentals påskrifter på mässan trots uselt läge. Många sjöpoliser, sjöräddare och t.o.m nykterister som skriver på mot denna grundlösa lag. Det är många initiativ. Vi har tagit fram en 36 sidig "vitbok" med massor av fakta i frågan. Finns att ladda ner på www.båtfolket.se Vi kommer att se till att detta blir en valfråga. KD och FP får tufft med centern om ni står upp mot moraliserande förmyndarlagar.

Sven Spiegelberg sa...

För mig som bor på en liten ö innebär lagen rena husaresten. Så jag stöder dig och gläds om Centerpartiet vågar ta strid mot osakliga inskränkningar i vår rörelsefrihet.

Gustav sa...

Lägger min röst på C istället för Moderaterna om ni krigar mot denna helvetes lag!

Björn Åkerlund sa...

Hej Gustav,
Vad händer med alla de motioner som lämnades in i riksdagen dels i höstas av några moderater, dels nu av några centerpartister? När kommer de att debatteras och beslutas om? eller åker motionerna bara ner i ett svart hål? Själv driver jag verksamhet i ytterskärgården och är väldigt angelägen om att Sjöfyllerilagen omprövas snaras

Bengt Erlandson sa...

Bra initiativ!

Den förmyndarmentalitet promillelagen innebär är tyvärr inte en enskildhet utan ett av många exempel på politikers ingrepp i den enskilda människans liv.

Fler ingrepp i många skärgårdsbors liv är Strandskyddslagen och Allemansrätten som är stora ingrepp i rätten till enskild egendom. Även de missfostren måste upp till behandling och ändring i riksdagen.

Det är dags att politiker ställer sig på den enskilda medborgarens sida!