söndag 13 juni 2010

Snacka inte upp Sverigedemokraterna, snälla Mona

Så fick då Sverigedemokraterna en positiv mätning för första gången på riktigt länge. Låt oss dock inte överdramatisera denna mätning som går mot trenden i alla andra mätningar. Det finns ingen anledning att vara överdrivet orolig för att Sverigedemokraterna ska komma in i riksdagen. Av tre skäl:

För det första är deras trend vikande och de ligger i ett genomsnitt av alla opinionsmätningar lägre än på nästan ett år. Det är också logiskt. Alla vet att Sverigedemokraternas värsta fiende är en tydlig debatt mellan de två huvudalternativen i svensk politik. Även de relativt få främlingsfientliga tycker nämligen att jobben, ekonomin och välfärden är viktigare frågor än invandringen. För det andra är alla svenska partier tydliga med att de inte avser att samarbeta med Sverigedemokraterna. Det är ett besked vi alla lugnt bör förtrösta på.

För det tredje är oron för Sverigedemokraterna destruktiv och leder bara till en debatt som gynnar partiet. Som i höstas när Sd i två obskyra opinionsundersökningar av institut med väldokumenterat opålitliga resultat fick siffror över 4-procentsspärren. Då började plötsligt Mona Sahlin uttrycka sin oro offentligt, antyda att Fredrik Reinfeldt nog skulle kunna tänka sig att regera med stöd av (Sd) samt spekulera i vilka tänkbara regeringsalternativ som skulle kunna förebygga detta.

Resultatet blev att Sverigedemokraterna verkligen började växa lite i opinionen under oktober. Då startade Mona debatten på allvar om vem som skulle regera med vem och tyckte - hör och häpna - att Centerpartiet skulle kunna få hoppa över till de rödgröna för att skapa en tydlig majoritet. Och i november ökade följdriktigt (Sd) ännu mer.

Nu blev det riktigt panik och snart var Fredrik Reinfeldt och Jan Björklund ute och flirtade med Maria Wetterstrand och menade att (mp) nog var det rödgröna parti som bäst skulle kunna rädda en alliansmajoritet om (Sd) blev vågmästare. Det var nog ett misstag för plötsligt fick liberalt sinnade storstadsbor för sig att miljöpartiet nog ändå var ett sansat mittenparti som det var ok att rösta på även för en borgare.

Lyckligtvis återkom fokus på sakpolitiken, ekonomin, jobben, välfärden och de tydliga regeringsalternativen. För så fort det skedde började Sverigedemokraterna att krympa igen. Och i maj månad låg de för första gången på nästan ett år under 4-procentspärren i poll-of-polls. Låt oss nu för Guds skull inte skrämmas upp av en enstaka Sifo-mätning.

Det slog mig redan i höstas att det kunde vara klok partistrategi för Mona Sahlin att prata mycket om hotet från Sverigedemokraterna. Dels därför att antirasism är en av få värderingar där socialdemokraternas position fortfarande är tydlig och enig. Dels därför att "snack om spelet" förtar intresset från sakpolitiken. Särskilt i höstas fanns helt klart ett behov för de rödgröna att skapa en rökridå framför sina interna förhandlingar.

Tyvärr finns tecken på att Mona Sahlin vill spela Sverigedemokrat-kortet igen. I förra lördagens DN-intervju var det ett huvudnummer att hon "vägrar flirta med rasister". Snälla Mona, hitta på nåt bättre sätt att rätta upp opinionssiffrorna och skapa enighet i det egna partiet än att snacka upp Sverigedemokraterna en gång till. För nu är det snart val och du vill väl inte gå till historien som den som i praktiken hjälpte ett rasistiskt parti in i riksdagen i världens minst främlingsfientliga land?

Intressant? Andra bloggar om socialdemokraterna, mona sahlin, sverigedemokraterna, alliansen, sifo, sd, rödgröna, vänsteralliansen, val2010

14 kommentarer:

Anonym sa...

För det tredje är oron för Sverigedemokraterna destruktiv och leder bara till en debatt som gynnar partiet

---------

Jag håller inte med!

Vi måste få upp alla likas värde och allas lika rättigheter på bordet!

Gustav Andersson sa...

Hej Anonym,

Jag är verkligen inte emot att man diskuterar sakfrågorna kring alla människors lika rätt och värde. I Sverige vinner humanismen. Däremot är det destruktivt att prata i högt tonläge om vad som ska hända om Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen. Det riskerar att bli en självuppfyllande profetia. Och jag menar att socialdemokraterna gör ett allvarligt misstag som ansvarstagande kraft om de av partitaktiska skäl väljer att spela upp Sverigedemokraterna. Men självklart ska vi prata - alla partier - om alla människors lika rätt och värde.

Herr Nilsson sa...

Det enda som skulle desarmera SD är att gammelpartierna slutar förneka de problem som kommit med invandringen.

Nu blockeras varje försök till diskussion av något kvickhuvud som börjar sprida signalord som "rasism", "främlingsfientlighet" och påstår att SD har "bruna rötter".

På så sätt skruvar man bara fast locket på en tryckkokare hårdare men då smällen kommer kan den bli okontrollerbar.

Anonym sa...

Herr Nilsson gör alldeles rätt analys. Trycket i tryckkokaren når den 19e september punkten då det smäller. 6-8% är en rimlig gissning för vilken nivå SD kommer att landa på. Invandringspolitiken måste förändras radikalt och då krävs Åkesson och co i riksdagen.

/Dr Dexter

Anonym sa...

De senaste kommentarerna är Sverigedemokratiskt önsketänkande. Svenska folkets inställning till invandring och invandrare har blivit stadigt mer positiv sedan slutet av 80-talet. Marknaden för (sd):s idéer krymper för varje år. Förvisso finns det kanske omkring 10 procent av väljarna som delar (sd):s syn i just invandringsfrågorna. Men flertalet av dessa väljare tycker att de övriga sakfrågorna är viktigare. Med den sund sakpolitisk debatt med tydliga regeringsalternativ väljer dessa väljare hellre att stödja endera av blocken. Därför är (sd):s enda chans att Mona eller Fredrik eller (mp) gör självmål genom att prata om (sd) som ett trovärdigt hot.

/Gustav Andersson

Anonym sa...

Tror knappast man kan "skylla" SD:s framgångar på om Mona eller Fredrik nämner dom i ett uttalande eller inte.

Det man istället borde fråga sig är VARFÖR SD har växt enormt sedan senaste valet. Varför behövs dom? Och det är här SD-kritiker och andra får problem; SD behövs & det är DÄRFÖR dom finns och växer.
De befintliga riksdagspartierna har ju hamnat i någon slags invandringskarusell där alla bara vill ha mer invandring, ofta baserat på rena felaktigheter. Och den som säger ngt annat blir kallad rasist osv. (vilket såklart är HELT felaktigt och bara löjligt).
Detta är ju helt absurt, och det är det folk börjar få upp ögonen för. De flesta SD:are vill absolut hjäpa flyktingar osv, MEN av alla som väller in i Sverige idag är ca 5-10% flyktingar. Resten är det INTE! Varför skall JAG som arbetar hårt försörja massa bidragstagare som kommer hit för o slippa jobba?
Det är DETTA vanligt folk börjar inse, och därför röstar på SD. Svårare än så är det inte.

Anonym sa...

Hellre SD än Alliansen!

Anonym sa...

SD:s valresultat 2010, för den som är intresserad!

Beräknat enligt följande;
Medel i opinionsundersöningarna juni: 4,1%
Bradley-effekt faktor (från valet 2006 för SD): ca 50%
(Källor: status.st, för Bradley: se wikipedia.)
4,1*1,5=6,15%
Sen tillkommer ev valspurt.
Seså, spring till internet-spelsidorna o tjäna en slant. Detta är (i princip) fakta. Varsågod.
Tilläggas kan att detta är nära 500´000 svenska röster. Så de som tror att det är några finniga unga män som röstar på SD, bör nog tänka om lite, och uppdatera sin kunskaper till 2010.
Ta gärna en titt i en förort nära dig nån kväll (om du mot förmodan vågar), så blir vi nog en SD-röstare till.
Ha en bra dag! :)

Anonym sa...

Visst kommer rösten att gå till SD.

Gustav Andersson sa...

Hm. Ni låter lite desperata, Sverigedemokrater. Och det har ni skäl att vara. Sedan november 2009 har ni åkt kana utför opinionsbacken. I november fick Sd i genomsnitt 5,37 procent i opinionsundersökningarna. I maj fick Sd i genomsnitt 3,7 procent. Nedgången har skett kontinuerligt, månad för månad. Om inte Mona och Fredrik börjar snacka vem-tar-vemn så kommer Sd knappast in i riksdagen 2010.

Anonym sa...

Förvånande många på en svensk HBT site angav att de skulle rösta på SD, varför? En majoritet av poliserna i yttre tjänst i Malmö, Stockholm och Göteborg kommer att rösta SD, varför? Jag som är högutbildad och jobbar som ingenjör på ett internationellt företag kommer rösta SD, varför?

SD finns för att de vanliga partierna inte har kontakt med verkligheten. Det är inte svårare än så.

Anonym sa...

Herr Andersson: Jag är knappast nån desperat SDare utan ser med tillförsikt framemot en spännande valrörelse. Den kommer att bli smutsig och mycket hård. Herr Andersson bör nog inse att den gamla blockpolitiken som vi känner den idag kommer att brytas upp, vilket också flera etablerade statsvetare framfört det senaste året.

Dessutom tycker jag herr Andersson är ganska stursk. Finns det inte en risk att C åker ur med buller och bång? Ert stöd bland unga är minimalt.

/Dr Dexter

Anonym sa...

Din jävla sopa. Man hör om mord ,knivbråk, rån, våldtäkter och bränder varenda dag. Klart man lackar ur, Inte konstigt att SD för röster, det konstiga är att de inte har mer röster.

Martin sa...

Hej, jag har en fråga till Gustav Andersson om "alla människors lika värde". Skriver du under på det?
Och om du gör det, tycker du att utländska medborgare är lika mycket värda som Svenska medborgare?
Tycker du att övriga delar av sverige är lika mycket värda som stockholmare?
Om du tycker det, hur tänker du omsätta det i praktisk politik? Betyder det att du inte kommer arbeta för att stockholms intressen om du blir vald? Att du inte kommer arbeta för sveriges intressen utan vara så att säga internationellt neutral?

Jag är nämligen svensk medborgare och stockholmare och jag vill rösta på någon som först och främst företräder mina intressen. Och det här pratet om "allas lika värde" tycker jag är oroande, jag förstår inte vad det betyder.