torsdag 21 augusti 2008

Glöm ej icke-svenskars rättigheter när FRA förändras!

Det är bra att Centerpartiet idag presenterar förslag på grundliga inskränkningar i FRA:s möjligheter att kabelspana på svensk internettrafik. Risken för invånare i Sverige att drabbas av följderna av felaktig informationsanvändning kan sannolikt minskas om sådana inskränkningar kan göras. Dessutom sätter det möjligen stenarna i rullning för en grundligare genomlysning av FRA-lagstiftningen.

Dock får vi inte glömma att de personer som möjligen riskerar att drabbas hårdast av felaktig informationsanvändning inte bor i Sverige. Jag tänker på personer som är verksamma i andra länder som FRA kan ha ett informationsutbyte med. I tidigare debattinlägg har jag lyft fram HBT-personer i länder där homosexuella handlingar är straffbara - i många fall med döden - eller HBT-personer kan riskera att drabbas av sanktioner i yrkeslivet (USA:s armé) eller i det sociala livet.

När regeringen tar upp frågan om förändringar i FRA-lagen måste också dessa frågor beaktas. Det får inte - som idag - vara tillåtet för FRA att kartlägga personers sexuella läggning. Och framför allt måste riktlinjer tas fram för vilken typ av information som får spridas till andra länders underrättelsetjänster och därmed emitteras på den internationella informationsutbytesmarknaden.

Läs även Magnus Andersson och Per Ankersjö som skriver tänkvärt om FRA-lagstiftningen.

Intressant? Andra bloggar om FRA-lagen, Centerpartiet

2 kommentarer:

Kraxpelax sa...

Signalspaningen kan självfallet inte utesluta svenskar. Det ligger i underrättelsetjänstens natur att uppdraget måste vara så vidsträckt som möjligt. Integrations/säkerhetsdilemmat är alltså logiskt olösligt. Inse det, annars blir hela diskussionen meningslös.

Robert sa...

Det här är ju bara mer kosmetika.

Nu får ni fan ta och rycka tag i ert parti. Fegerley och Annie måste gå, det är steg 1. Sen får ni ta och stoppa anslutningspunkterna mellan FRA och ISP'erna. Antingen så gör ni detta eller så får man säga farväl till centern.