tisdag 8 december 2009

MP på landstingsfullmäktige: "Det finns inga miljöbilar"

I dag är det årets sista landstingsfullmäktige. Nyligen debatterade vi ett ärende om landstingets förmånsbilar, d.v.s. möjligheten att ha en bil via jobbet som en förmån i det enskilda anställningsavtalet. Bland våra 45 000 anställda finns det ca 30 förmånsbilar. Nästan alla, och alla nya, är miljöbilar.

Detta duger dock inte för MP och Vänsterpartiet som tycker att dessa avtal
ska brytas.

Men det mest intressanta är kanske Marie Åkesdotters (MP) kommentar:

"Det finns inga miljöbilar"

och

"Att ha en miljöbil är ingenting att vara stolt över".

Både Åke Askensten (mp) och tidigare mp-borgarrådet Vivianne Gunnarsson instämde i att miljöbilism inte finns.

Miljöpartiet är helt enkelt emot bilen som sådan, oavsett vilket bränsle den går på.

Min och Centerpartiets uppfattning är att bilism har miljöpåverkan - vilket också bussar, spårvägar, mat- och klädesproduktion också har - men att miljöbilar innebär att miljöpåverkan kan minskas kraftigt. Med framtida miljöbilar - gärna på el och biogas - kan miljöpåverkan begränsas dramatiskt och bli förenlig med en hållbar utveckling.

Centerpartiet tycker att det är viktigt att storsatsa på kollektivtrafiken och vi gör det också - SL har mer resurser och nöjdare resenärer än någonsin. Men vägar och bilar behövs också i framtiden. Det tydliga målet måste vara att snarast möjligt styra över till miljövänlig teknik. Vad miljöpartisterna anbelangar är det tydligt att de är emot biltrafiken som sådan.

Intressant? Andra bloggar om Miljöpartiet, MP, Centerpartiet, centern, miljöbilar, miljö, bilism

2 kommentarer:

Marie sa...

Hej Gustav!

Jag uppmärksammades på att du hade citerat mig, vilket var oväntat men trevligt. Dock har du citerat mig fel. Det jag säger är; Det finns inga miljövänliga bilar och var inte stolt Catharina Elmsäter-Svärd (M).

Inlägget gjordes med anledning av att finanslandstingsrådet sa att hon hade en miljövänlig förmånsbil och därutöver en miljövänlig bil privat (förmånsbilen används också privat).

Miljöpartiet anser att förtroendevalda ska föregå med gott exempel och inte ha förmånsbilar. Detta med tanke på miljön och klimatet (som exemplets makt). Det finns heller ingen anledning till att våra högt arvoderade förtroendevalda ger sig ytterligare privilegier.

Jag antar att du hörde fel, men lyssna gärna på vad jag säger (tid ca 2.38). http://www.sll.se/streamsync/frameset.asp?intFullMeeting=1&strSessionName=128&dtmEntry=2009%2D12%2D08+21%3A06%3A35

Hälsningar
Marie Åkesdotter (MP)

Gustav Andersson sa...

Hej Marie,

Min minnesbild är att du sa just så som jag citerade, upprepade gånger. När protokollet är färdigt kommer jag att lägga ut ett utdrag.

I vilket fall som helst är det att klyva hår. Att säga att det inte finns några miljövänliga bilar är i praktiken att säga att det inte finns miljöbilar, då begreppet "miljöbil" implicerar tydligt att de är/ska vara miljövänliga.

Min tolkning av det du säger är med andra ord att det inte spelar någon roll vilket bränsle en bil går på, den är ändå inte miljövänlig.

Mvh Gustav