söndag 8 maj 2011

Vad DN inte skrev om Svenskt Landskapsskydd

Idag skriver DN i papperstidningen om det välorganiserade motståndet mot vindkraftsutbyggnaden i en mycket intressant och balanserad artikel där båda sidor får komma till tals.

Dock verkar inte DN-journalisten Annika Nilsson ha upptäckt att Svenskt Landskapsskydd sannolikt är en täckmantel för ekonomiska intressen som av något skäl engagerar sig mot vindkraft. Jonny Fagerström som är talesman för organisationen är också en av ledarna för det klimatförnekande nätverket Stockholmsinitiativet.

Och det finns personsamband mellan Stockholmsinitiativet och PR-byrån Hillanders som bland annat har eller har haft flera energibolag som kunder. Maggie Crusell (tidigare Thauerskjöld) som tills nyligen jobbade på Hillanders var den drivande kraften bakom Stockholmsinitiativet och driver också klimatförnekarbloggen "The climate scam" där Jonny också skriver poster.

Jag har all respekt för att människor som berörs av den nödvändiga vindkraftsutbyggnaden i sin närmiljö kan vara oroade och kritiska. Det finns också självklart platser som kan vara olämpliga för vindkraftanläggningar. Och jag är inte heller övertygad om att det kommunala vetot bör upphävas.

Men vad jag inte respekterar är företag som i hemlighet och för snöd vinnings skull anlitar lobbyister för att mobilisera opinion mot den nödvändiga klimatanpassningen och utvecklingen av hållbara energikällor. Och en betald opinionsbildare som Jonny Fagerström med största sannolikhet är borde redovisa vem hans uppdragsgivare är.

Jag har i flera debattartiklar och insändare (hittar inte alla på nätet) skrivit om detta. Det är nu dags att vi miljövänner gemensamt anstränger oss för att röka fram dessa ohederliga intressen - oavsett vilka de må vara - ur det hålor där de konspirerar för att sabotera räddningsarbetet för vårt hotade jordklot.

Intressant? Andra bloggar om klimatpolitik Svenskt Landskapsskydd, vindkraft, Stockholmsinitiativet, Maggie Thauerskjöld, Maggie Crusell, Jonny Fagerström, klimat, klimatfrågan, energi

18 kommentarer:

Anonym sa...

Sök läkarhjälp!

Du är mer än sjuk

Anonym sa...

Ingvar Andersson


Jamen va kul om alla som antingen stödjer eller motarbetar Vindkraft är korrupta ??

Att Centern pröjsar av bönderna och LRF med arbetsfria inkomster på 20.000/månad per luftvisp ger ingen misstanke om korruption eller några "ekonomiska motiv" ???

Men om man är en vanlig svenne som får pröjsa hela kostnaden och är så rasande förbannad på alla klimathotsflummerier så är man väl utsänd av "oljelobbyn"? Jag tankar mest på Statoil. Gör det mig kvalificerad? Jag jobbade med reklam under åttiotalet har jag förlorat min rätt att ha en åsikt helt och hållet nu?

Jag hoppas hellre att Centern än V åker ned nedanför fyraprocentspärren och jag är ändå demokratiskt liberal. Miljöfascismen är betydligt farligare och mindre genomtänkt än Marxismen.

Hoppas det svider Andersson! När ni uppträdeer med en överlägsen attityd om klimatfrågan så är det så uppenbart att du kan inte ha kollat nånting alls överhuvud taget utan bara viftar med svandsen som en lyckligt glad knähund med en tom tankebubbla.

Andersson Andersson!!!! Hur f...n tänker du egentligen? Tänker du överhuvudtaget eller hsr du en chishaua som gör det åt dig?

Ska du börja med att kolla upp hur de FAKTISKT är med havsniverna?? Inga modeller inga gissningar inget religöst klimatbabbael ingen djävla IPCC WWF LRF eller SEI rapport utan rena raka MÄTDATA från atelliter uppdaterad denna vecka.!
Ta ett riktigt riktigt djupt andetag. Lägg undan hunden och koppla bort sladden. Var försiktig så du inte svimmar eller får svindel.

http://sealevel.colorado.edu/

"Havsnivåerna stiger i allat snabbare takt!!!" Var då? i huvudet på Bergström på SMHI ? I stövlarna på Al Gore efter han plurrat i från sin brygga?

Jag vet inte om ni låtsas eller helt enkelt är så tröga att ni inte fattar att klimatvetenskapen alà IPCC är ett politiserat oseriöst missfoster!

Du förstår hur seriös jag tycker att du är.

Anonym sa...

Andersson och likasinnade bör titta på "Cool it"
Sänds i repris den 15/5 kl 14:00, tyvärr på TV4Fakta med en djävla massa reklamavbrott.

Nostradamus sa...

Oj en fullfjädrar konspirationsteoretiker.....

När verkligheten inte stämmer med din bild... konspirera. Snälla du det är tragiskt med folk som håller på så som du gör nu. Kom med fakta istället. Framhåll att en 1600-tals teknik som man nu sedan över 30 år försökt förfina utan att lyckats på annat sätt än att grundlura mindre kloka politiker ska vara bra för samhället. Jag tror du behöver lite hjälp med verkligheten. Varför inte be Jonny F om det istället för att påstå att han är köpt.

Kurt Myrhagen sa...

Vad lyckades du bevisa med detta? Att alla som inte tycker som du måste vara köpta? Varför måste klimatskeptiker ha en "uppdragsgivare"?.

För mig känns det numera tvärtom. Det är mäktiga ekonomiska intressen som står på spel när det gäller vindkraftsutbyggnaden. Alla de som levererar vindsnurror, alla de som bygger ut elnäten så att de ska kunna hantera elen. Och varför inte de som bygger ut reservkraften som ska till när vindmöllorna står stilla.

Eva Berglund sa...

Utmärkt sammanställning. Jag kände bara till delar!

Eva Berglund sa...

Länkar upp dig på min blogg http://begrundatoplitat.blogspot.com/2011/05/centerpartist-har-kartlagt-anti.html

Wolter sa...

Nämen snälla,!

Du kan inte mena vad du skriver. Varför skulle det vara så. Dom kanske bara tycker som jag
..att ingreppet i naturen är för stort i förhållande till utfallet.
..att vi inte behöver bygga ut elproduktionen med 25% för att uppnå 20% förnyelsebart
..att teknik som vi redan övergivit en gång till förmån för ångmaskinen kanske inte är så effektiv trots allt.

Argumentera ärligt i stället för att misstänkliggöra människor på detta, svepande, fördomsfulla sätt. Hade du uttalat dig om andra grupper i samhället så här hade du åkt i finkan.

johan sa...

Bra artikel! Starkt jobbat!
Lämna gärna in alla dina uppgifter till Lobbyleaks.se också så kanske nån annan har kompletterande info och tid att hjälpa till att granska, så att transparansen ökar!!!

Bry dig inte om de anonyma kommentarerna, de är säkert sponsrade ;)
Mycket fegt av dom att inte ens använda sitt namn.

Angående retorik så försöker jag själv alltid koppla lös frågan om förnybar el och utsläpp ifrån frågorna kring klimat eller havsnivån. För jag vill hellre fokusera på solidariteten, med kommande generationer och med de 2 miljarder som inte ens har nån el eller rent vatten.

Jag menar såhär: jag skulle kunna hälla ut kvicksilver, kadmium, bly på en plats i naturen utan att det kommer skada mig så mycket under de 40-50 år jag har kvar att leva. Men, bara för att jag vet om att jag kan ha orsakat eventuell skada för några andra personer i framtiden, så räcker det som motivation till att jag inte ska hälla ut något i onödan.

Och det finns så många som snöar in på ett enda argument som t.ex. global medeltemperatur och försöker "slå hål på det" bara genom att säga att "jomen visst var det riktigt kallt här i vintras."

---

Jag utförde ett privat experiment år 2007 när jag bara köpte mat och ingenting alls annat. Det visade sig vara extremt förargelseväckande, för min blogg blev mycket bombad av folk som inte förstod varför jag hade valt att undvika att köpa prylar och kläder och grejer. Så jag raderade min blogg när det året var slut, pga de som skällde ut mig och inbillade sig att jag ville tvinga alla att sluta handla och flytta in i grottor.
Men min enda anledning var att jag ville testa mig själv, hur långt man klarar sig, och ändå bo och leva bekvämt i en lägenhet. Det största resultatet jag fick ut av mitt test var att jag slapp gå ut med soporna så ofta :)
---
och i år kör jag ett privat experiment där jag försöker minska min elkonsumtion så långt som möjligt, utan att ge avkall på min livsstil. jag är nu nere under 2kWh/dygn ;)
---

Och alla de inskränkta, konservativa som irriterar sig på en propeller är ändå ett utdödd släkte. Snart börjar de väl gnälla på att det blåser för mycket från de här "visparna". Och de är rädda för isbitar som flyger runt, ungefär som skrockfulla människor förr la en nål i barnvaggan för att hålla borta varg och varulvarna.
Det är bara att undvika att gå i närheten av dom. Och inga vindkraftverk står så nära bostadshus att det finns nån risk att dom ska trilla ner på dig. Himlen trillar inte heller ner när det åskar ;)

Och det finns folk som tror att elen tar slut bara för att det är vindstilla en dag där dom bor...

Ingen av oss vill lita på bara ett enda isolerat vindkraftverk, alla är ju såklart inkopplade på nätet, och kombinerade med all annan vattenkraft, solkraft, vågkraft, tidvattenkraft osv... (förnybar energigeneration kan numera också lagras på nätet i flera dygn, en ny sorts batterier och ackumulatorer kommer kunna jämna ut generationen och förbrukningen och distribuera den dit den behövs)

Yngre personer tycker att stora vindkraftsfarmar ser pampigt och mäktigt ut. Framför allt för att man inser vad vi får ut för resultat av varje kraftfullt propellervarv.

Och ungdomar inser att handlar man mer och mer ekologiskt odlad potatis o morötter, så kommer de om ett tag vara billigare än de traditionellt odlade grödorna, för att tillgång och efterfrågan styr priserna.
Om vi köper mer av de hållbart producerade varorna så kommer produktionen av dom att öka, och priserna går ner. Detsamma med elpriset, som styrs just nu av den dyraste marginal-elen, som väl är olja eller kol.
Och kärnkraftselen kommer också bara bli dyrare i takt med att säkerhetskraven och underhållsreparationer kommer öka.

Peter Stilbs sa...

Andersson - Du verkar överträffa min inre nidbild av en typisk Centerpartist. Till och med ring i örat, om jag ser rätt.

Du skriver "Men vad jag inte respekterar är företag som i hemlighet och för snöd vinnings skull anlitar lobbyister för att mobilisera opinion mot den nödvändiga klimatanpassningen och utvecklingen av hållbara energikällor. Och en betald opinionsbildare som Jonny Fagerström med största sannolikhet är borde redovisa vem hans uppdragsgivare är."

Tror Du verkligen att Jonny är "köpt"? Otroligt förolämpande felbedömning, i så fall. Lika fel har Du i vad Du skriver om Maggie - men det kanske är bättre hon svarar, om hon ids ägna tid åt Dig.

I dagens Metro sades det att Centern, KD och Folkpartiet löper risk att komma under 4% snart. Vi får hoppas att Centern är först över denna mållinje.

Pierre Gilly sa...

Bra!

Eva Berglund sa...

Jag tycker det är lite roligt med en professor (?) som får spel. Humor!

Nostradamus sa...

Bra Peter S Kunde inte sagt det bättre själv.....

Christer Broberg sa...

Gustav, så besviken jsg blir när du, som visat gott gry i skärgårdsfrågor, skriver något så här omdömeslöst.
"Det är nu dags att vi miljövänner gemensamt anstränger oss för att röka fram dessa ohederliga intressen - oavsett vilka de må vara - ur det hålor där de konspirerar för att sabotera räddningsarbetet för vårt hotade jordklot."
För att uttrycka sig så kränkande måste du vara övertygad om att koldioxiden hotar vårt klot. Vänligen förklara detta fysikaliskt, och göm dig inte bakom "konsensus bland forskarna" för sådan finns inte.
Vi verkliga miljövänner vet att jorden blir grönare med mer koldioxid, inte mindre. Och att vindsnurror ödelägger närmiljön, saknar betydelse för klimatet men gräver djupa hål i våra plånböcker. Har aldrig hört talas om Hillanders, men är rätt trött på politiker som bara är politiskt korrekta istället för att tänka själva.

Anders sa...

Bästa Andersson!

Du skriver att det värsta du vet är när företag anlitar lobbyister för att påverka opinionen.

Vindkrafts lobbyn är väl det största exemplet på detta i Sverige sedan andra världskriget?

Globalthinker sa...

Tack Gustav för denna artikel!

Tydligen är det många anhängare av The Climate Scam och Föreningen Svenskt Landskapsskydd som kommenterat här, och gjort så med ganska aggresiv ton. Det är de duktiga på. Främsta anledningen till att Vindkraftsportalen inte skyltar med namn är att vi seriöst är rädda för våra liv. Så ta inte åt dig av deras burop, du har fått korn på deras motiv och insett deras systematiska förnekelse av klimatförändringarna. Det är inte populärt.

Kopplingen mellan förnekelse av fysik och smutskastning av vindkraft är vanlig, om man väljer att inte tro på klimatförändringarna trots bevis behövs ju inga vindkraftverk, går lika bra med kolkraft.

Att de kommer dragandes med de vanliga myterna och skrattretande smutskastning (kalla vindkraftverk för "luftvispar"??) och samtidigt saknar bevis för sina extraordinära påståeenden hör bara till deras jargong och metoder.

Kämpa på!

Anonym sa...

Angående er som klagar på anonymitet, inte fan är det meningen att man ska behöva ha ett google-konto för att lämna en icke-anonym kommentar. För det andra så håller jag med om första kommentaren, att du är inte lite sjuk och borde söka hjälp.För det tredje uppfann Johann Bessler en maskin som kunde skapa enrgi redan på 1700-talet, så vindkraftverk är överflödiga. För det fjärde så utsänder vindkraftverk negativ qi, vilken förorenar naturen.

Lennie Tofft

johan sa...

Visa gärna någon källa till argumentet med "negativ qi" som "utsänds från vindkraftverk", tack!

:D