måndag 22 februari 2010

Nu tystnar nog sossarnas motstånd mot RUT.

Under helgen rapporteras att de rödgröna är oeniga om framtiden för avdraget om hushållsnära tjänster. Mikaela Valtersson (mp) säger att miljöpartiet "vill inte göra något som leder till färre jobb". 11.400 personer har fått jobb varav en majoritet kommer från arbetslöshet. Dessutom rapporteras om att RUT-avdraget snart är en ren vinstaffär också för statskassan.

Min gissning är att regeringen snart är en valfråga fattigare för motståndet mot RUT kommer nu att falla ihop. För Mona Sahlin är det viktigaste att vinna valet - inte att hävda sitt ideologiska motstånd mot hushållsnära tjänster. Frågan blir en lämplig eftergift till (mp) i förhandlingarna om en gemensam politik. Särskilt lämplig eftersom Monas valstrateger främst är rädda för att reta upp medelklassen.

Efter Almegas rapport skulle de säkert låtit frågan falla i glömska även om de inte varit beroende av (mp):s stöd. Det blir lite genant för Thomas Östros (s) som naturligtvis tuggade på som vanligt i gårdagens rapport, troligen helt omedveten om vad högre makter och flexiblare strateger kan tänkas slå råd om.

Maud Olofsson, initiativtagare till reformen, får svårt att få konfliktyta mot de rödgröna i just denna fråga. Men hon får den stora tillfredsställelsen att ha haft rätt från början och att ha dragit ett strå till stacken för rimliga livspussel för yrkesarbetande och bättre service för äldre som inte passerar hemtjänstens nålsöga.

Jag vågar slå vad om ett ex av vår bok "Med frihet följer ära - tio texter för ett liberalt värderingsskifte" att det här var sista gången vi fick höra Östros kräva att RUT-avdraget ska avskaffas, åtminstone innan valet. Någon som sätter emot?

Media: SVT om oppositionen och hushållsnära tjänster, DN, Aftonbladet Debatt, Svd, SR Ekot

Bloggar: Magnus Andersson, Kent Persson, Mark Klamberg, Seved Monke, Hållplats Hådén, Thomas Böhlmark, Linnea Darell, Rasmus,

Intressant? Andra bloggar om hushållsnära tjänster, RUT-avdraget, socialdemokraterna, Mona Sahlin, Thomas Östros, centerpartiet, Maud Olofsson, rödgröna, vänsterpartiet, val 2010, socialism

Inga kommentarer: