fredag 19 februari 2010

Kan Norges villkor hindra Maud sälja SAS?

Regeringen har begärt tillstånd av Riksdagen att vid lämplig tidpunkt sälja SAS (SVT). Det är utmärkt, Maud Olofsson. SAS finns på en helt konkurrensutsatt och synnerligen svår marknad. Det finns inget skäl att skattebetalarnas pengar ska gå till att subventionera ett flygbolag med tvivelaktiga möjligheter att bli långsiktigt bärkraftigt.

Norges och Danmarks (DI) regeringar öppnar också för en försäljning. Norge dock med de oroväckande förbehållen att företaget först ska bli lönsamt igen, att priset blir bra och att de anställdas behov "vidareförs" på ett bra sätt (DI). Chansen för bolaget att bli lönsamt kan väl inte anses självklar och kan vara beroende av nya sammanslagningar eller ägare.

Det starkaste skälet att sälja SAS är att det drar skattebetalarnas pengar utan att ge något mervärde. Till skillnad från SAAB och Volvo har inte bolaget något starkt samband med underleveranter i de skandinaviska länderna. Medarbetarnas bästa långsiktiga intresse måste rimligen vara att bolaget snarast frigörs från det statliga ägandets tvångströja och kan köpas upp av någon aktör som har tillräcklig storlek för att vara långsiktigt bärkraftigt.

Förhoppningsvis är norske socialdemokratiske näringsministern Trond Giskes förbehåll delvis ett spel för galleriet men man vet aldrig. Björn Rosenbergs epitet "den sista sovjetstaten" är ju inte helt gripet ur luften.

I värsta fall kan den norska vänsterregeringen blockera Maud Olofssons ambition att skydda de svenska skattebetalarnas pengar. Och kanske också bli ett förebud om vad som väntar Sverige om de rödgröna vinner valet i höst. För även om Mona Sahlin nog är mer reformvänlig än Jens Stoltenbergs Arbeiderparti så har han ett reformerat vänsterparti i sin regering medan Mona kanske kommer att ha en näringsminister som heter Lars Ohly.

* * *

Märkligt nog har bara Ring Broman och Anna König Jerlemyr bloggat om detta. Anna-Lena Hansson proklamerar det också i stora bokstäver på sin blogg - dock utan egen kommentar. Kanske vill hon antyda "privatiseringsiver" men är samtidigt så upprymd över regeringens vishet att hon inte näns kritisera... Mot bakgrund av tidigare kritik/krypskytte mot regeringen samt bloggdebatt kring frågan finner jag detta lite märkligt...

Per Ankersjö, Richard Nordin och Mats Reimbertsson har skrivit om SAS sedan dess.


Intressant? Andra bloggar om SAS, centerpartiet, Maud Olofsson, Trond Giske, Arbeiderpartiet, Norge, Lars Ohly, Mona Sahlin, socialdemokraterna, rödgröna, vänsterpartiet, val 2010, statligt ägande, socialism

Inga kommentarer: