tisdag 27 april 2010

Rödgröna skär elva miljarder från kommuner och landsting

Idag presenterar vänsterpartierna hur de ser på anslagen till kommunerna under de kommande två åren. Och hör och häpna: De vill satsa 6 miljarder mer än regeringen under 2011 respektive 2012. Naturligtvis orkestreras denna "satsning" av jubel i den rödgröna bloggossfären.

Men 6 miljarder mer än regeringen innebär faktiskt också att större delen av alliansens tillfälliga krisstödet om 17 miljarder för 2010 dras tillbaka. Att Alliansen inte föreslog att detta krisstöd skulle fortsätta under 2011 har både av de rödgröna talesmännen och av bloggossfären beskrivits som en regelrätt välfärdsslakt.

17 miljarder förfärlig välfärdsslakt MINUS 6 miljarder fantastisk välfärdssatsning LIKA MED 11 miljarder förfärlig välfärdsslakt.

Efter denna enkla matematik vill jag i all välmening uppmärksamma s-bloggarna om att ni har missförstått innebörden av de rödgrönas förslag. Ni har fortfarande tid att ändra era inlägg. Eller var det hela tiden så att regeringen hade till två tredjedelar rätt när de inte förlängde krisstödet till kommunerna?

För övrigt anser jag att kommuner och landsting klarar sig alldeles utmärkt utan ideliga statliga jultomte-utryckningar. Vi har faktiskt kommunalt självstyre och kommunal beskattningsrätt och behöver inte göra oss till ömkliga tiggare varje gång det drar ihop sig till statsbudget.


Andra som bloggar om detta: Kent Persson, Johan Westerholm

Media: SvD 1, SvD 2, AB 1

Intressant? Fler bloggar om: , budget, , , kommun, landsting, välfärd

2 kommentarer:

Johan Westerholm sa...

Den minnesgode kan återkalla motsvarande från Alliansen i valrörelsen 2006.

Citerar dåvarande oppositionsledaren fritt ur minnet:

”Vad än regeringen kommer med för utspel så kommer vi att övertrumfa detta”

Hans namn? Fredrik Reinfeldt.

Med ett snett leende och mvh

Johan

Gustav Andersson sa...

Johan: Om inte minnet sviker mig talade han för moderaterna, inte Centerpartiet. Han talade inte för mig i vilket fall.

Alldeles oavsett, tillfälliga statsstöd ska vara just tillfälliga. Man kan ifrågasätta visheten i att försöka övertrumfa dåvarande majoriteten på "alla" områden.

Men det är faktiskt en skillnad på att säga "mer resurser till polisen" eller dylikt, och säga mer tillfälliga (snarare permanenta statsstöd) till kommunerna. Nyckelordet är "tillfällig".