lördag 15 maj 2010

Kandidaten måste uteslutas.

Jag blev chockerad när Per Ankersjö ringde igår och berättade att en person som stod långt ner på en av Centerpartiets riksdagslistor har uttryckt antisemitiska konspirationsteorier på sin blogg (SVT, DN, SvD, Aftonbladet, Expressen, GP, Per Ankersjö). Kandidaten är en person som främst blivit bekant i partiet för harmlösa och oerhört naiva - men till synes humanistiska - fredspolitiska idéer.

Bland annat har han upprepade gånger motionerat på distrikts- och partistämmor om behovet av att inrätta ett "fredsutskott" i Sveriges riksdag. Inrättandet av ett sådant utskott har han tillmätit en oerhörd betydelse för att få en fredlig utveckling i världen framgent.

I samband med de valen till Svenska kyrkan 2005 fäste en god vän i partiet min och flera andra personers uppmärksamhet på hans hemsida där han i Luthers efterföljd på en inspelad film spikade upp sitt valprogram i form av 95 teser på en kyrkdörr. I dessa teser lanserade han något som nog måste beskrivas som en ny religion med "new age"-liknande inslag. Denna religiösa förnyelse beskrev han också som avgörande för utvecklingen av en fredlig värld.

Min uppfattning - som jag tror delats av många andra - har varit att kandidaten är en lite instabil men i grunden välmenande äldre herre. Jag och flera andra var bekymrade redan valet 2006 att en så excentrisk kandidat fått en så framskjuten position. Vid något tillfälle var också hans påstridiga kamp för sitt fredsutskott något som ledde till konflikt med distriktsstyrelsen.

Vår förvåning var sannerligen stor när personen i valberedningens förslag återfanns på riksdagslistan inför årets val, låt vara på en mycket låg placering. Men fortfarande upplevdes han som en harmlös, excentrisk, men i grunden humanistisk, äldre man. Därför blev det aldrig någon diskussion på stämman om att han skulle strykas från listan. Och nu står vi där vi står...

Vi borde ha kontrollerat kandidaten grundligare. I efterhand slår det mig att hans märkliga, verklighetsfrämmande politiska tänkande med dess överdrivna, nästan eskatologiska tilltro till någon slags kollektiv mentalitetsförändring, borde gjort honom särskilt mottagligt för konspirationsteorier. Både idéer om ny religion och om en judisk världskonspiration mot freden finns ju för övrigt i det nazistiska idéarvet.

Men varken jag eller mina partikamrater kunde tro att brinnande fredsengagemang och dunkel antisemitism skulle rymmas under samma hatt. Detta måste vara förklaringen till att ingen brydde sig om att kolla upp hans hemsida.

Antisemitism står i rak motsatsställning mot humanismens och liberalismens credo om alla människors lika rätt och värde. Det är dessutom den ideologi som i praktiken inspirerat de största brotten mot mänskliga rättigheter, fred och tolerans.

För Centerpartiet är alla människors lika rätt och värde själva det ideologiska fundamentet och vi står därför som parti i rak motsatsställning till antisemitismens ondska. Min bedömning är därför att en person som omfattar och sprider antisemitiska idéer inte kan vara medlem i vårt parti. Kandidaten måste uteslutas och jag är övertygad om att den processen redan är i rörelse.

Jag beklagar djupt det obehag nyheten om att en antisemit återfunnits på ett Centerpartiets valsedel måste ha vållat medlemmar av Sveriges judiska församlingar. Jag kan dock försäkra att dessa idéer inte har någon spridning i vårt parti och att vi kommer att göra allt för att förebygga att något liknande inträffar igen.

Läs även andra bloggares åsikter om .

9 kommentarer:

Johannes sa...

Hej,
Det är så att jag är Civ. Ing i Teknisk Fysik och jag kan se att tornen 911 är sprängda. D v s det finns ingen som helst tvekan om att tornen är sprängda. Detta är ett bevis för att det inte var al’qaida! Det finns så mycket bevis för att 11 September är ett insider-jobb så man kan knappast tro sina ögon. Men tittar man inte på bevisen och tar sig tid att analysera dem. Då är det medger jag – mycket svårt att se att det är ett insiderjobb. Vem skulle kunna tro detta? Men som sagt bevisen är ytterst solida och väldigt väldigt många. Se min hemsida.

Tacksam för en konstruktiv diskussion :)

Anonym sa...

Center-kandidaten heter
Ove Svidén
Har hemsida:
peace.se/agande_bankbus.html

Läs och lär er :)

Jag skulle definitivt rösta på honom.

Gustav Andersson sa...

En hel värld såg två flygplan störtas in i WTC-tornen och ett tredje kraschlanda i Pentagon. Att påstå att detta inte skett är nästan lika absurt som att påstå att Förintelsen inte har skett.

Att tro på konspirationsteorier som går emot så många välkända fakta som bevittnats av hundratusentals personer, där dessutom tre - eller var det fyra - fulla flygplan som lämnat många hundra anhöriga efter sig kan så vitt jag förstår bara förklaras på två sätt: Ond vilja eller intellektuell/psykisk förvirring.

Anonym sa...

Om man läser på Svidens hemsida står det klart att han utsatts för en massmedial avrättning. Han är INTE antisemit, det är en lögn fabricerad av Rapport som de borde bli åtalade för.

Sen tror alla på Rapport och TT som om det vore en absolut sanning och skriver i sina bloggar och kommentarer att självklart ska en antisemit bort. Om de tog sig tid att sätta sig in hans budskap skulle de inse att Rapports och TTs är en klassisk hitpiece.

Jag tappar allt förtroende för centerpartiet om de tar bort Sviden från listan. Det är skamligt som de beter sig!

Anonym sa...

Gustav,

du är skrämmande okunnig och måste sätta dig in 9/11 - fakta.

http://patriotsquestion911.com/

Bevisen för regeringens inblandning i9/11 är så uppenbara och överväldigande att snart anser hela USAs befolkning att regeringen låg bakom.

Vilket indikerar att kanske är det Ove Sviden som trots allt har rätt och alla andra som gått på en bluff.

Leif Erlingsson sa...

Ett ord av eftertanke: Om man skriver att SVT presenterade det som att Ove skulle vara det som påstås om honom, då är det inget ni själva påstår eller kan hållas ansvariga för. Men om ni själva påstår något och det skulle visa sig vara förtal, då är ni personligt ansvariga. Här Ove:s brev till SVT: World Peace Foundation till SVT. Sedan är det inte Ove Svidén som är den förvirrade, tyvärr. Tyvärr, för det är illa när de få friska stöts ut ur makten. Beteendevetare har ägnat ett hela februarinumret av "the American Behavioral Scientist" åt medias och politikers alternativa verklighet. Läs artiklarna härifrån: [länk].

Hexmaster sa...

Svidén är kanske antisemit, men framför allt är han spritt språngande galen, vilket hans egna texter bevisar. Han är på så sätt en god representant för vad som kommit att kallas "vaken-rörelsen", med rötterna i delvis ärligt ifrågasättande av förklaringar av händelserna 9/11, men som senare kom att blomma ut i fria teorier om Illuminati, sionister, utomjordingar och vad som helst. De som hittat hit till din blogg visar att han inte är ensam.

Det intressantaste är att media inte riktigt vet hur de skall hantera en tok hans sort, utan nöjer sig med en urvattnad etikett som "antisemit".

Anonym sa...

Stort tack till Leif Erlingsson för dina kloka inlägg och oerhört betydelsefulla länkar! Underbart att det finns insiktsfulla personer som du!!

Låt oss väcka upp Sveriges befolkning och politiker från det zombie tillstånd de befinner sig i.

Alla bör se Alex Jones dokumentärfilmer som finns tillgängliga gratis på internet/google video/youtube:

Endgame
The Fall of the Republic
The Obama Deception
Police state 1-4

För den som efterfrågade länkar som "bevisar": det är bara att googla på namnen i mitt inlägg och titta på de videointervjuer som dyker upp. De här killarna (och Catherine Austin Fitts) är fruktansvärt kompetenta och välinformerade, man baxnar. De förutsäger vad som ska hända med otrolig precision och belyser aktuella händelser med hänadsväckande klarhet. Det är så skönt att ha informationskällor som vet vad de pratar om till skillnad från mainstream media som ljuger och förvanskar hela tiden.

Leif Erlingsson sa...

Till "Hexmaster": I en galen värld låter den friske "galen". Att människor som ser medias och politikers alternativa verklighet [the American Behavioral Scientist februari 2010] söker den ena märkligare förklaringen än den andra är hur vi människor är funtade. Helt naturligt. Sjukförklarandet talar om för oss att Ove antagligen har rätt i att Sverige så att säga är den sista Sovjetstaten.